Pompeo: Türkiye'ye destek için seçenekleri değerlendiriyoruz

Pompeo: Türkiye'ye destek için seçenekleri değerlendiriyoruz
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye'nin 33 şehit verdiği İdlib saldırısının ardından yaptığı açıklamada, "Türkiye'ye destek için seçenekleri değerlendiriyoruz" dedi.

Suriye’nin İdlib kentinde rejim güçlerinin hava saldırısı sonrası 33 askerimizin şehit olması, dünyanın bir numaralı gündem maddesi haline geldi. 

Konu ile ilgili bir açıklama yayınlayan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo “Birleşik Devletler Türk müttefiklerimizle yakın ilişki içindedir ve bu saldırganlığa karşı Türkiye’ye destek vermek üzere seçenekleri değerlendirmektedir” ifadelerini kullandı.

Pompeo, ayrıca Esad rejimi ve destekçilerini İdlib'de sürdürdükleri saldırıları durdurmaya çağırarak, "Esad rejimi, Rusya, İran rejimi ve Hizbullah'ın bu eylemleri, Suriye'nin kuzeyinde ateşkes sağlanmasını doğrudan engelliyor. Saldırılar sona ermeli, insani erişim sağlanmalı ve BM Güvenlik Konseyi'nin (UNSCR) 2254 sayılı kararı uyarınca siyasi bir çözüm geliştirilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Bununla beraber, ABD olarak "rejim ve Rus vahşetini" önlemeye ve İdlib'deki insani acıyı hafifletmeye çalışmak adına Türkiye ile irtibat içinde olduklarını belirten Pompeo, Türkiye'ye destek olmak adına seçenekleri gözden geçirdiklerini bildirdi.

Pompeo, İdlib de dahil olmak Suriye genelinde ateşkes ilan edilmesi ve Esad rejimini UNSCR kararına tam olarak uyuncaya kadar uluslararası topluma yeniden entegrasyonunu engellemek için ellerinden gelen herşeyi yapacaklarını kaydetti.

DESTEK ASKERİ HAMLEYİ İÇERMEYECEK

Diğer yandan Pompeo’nun bu açıklamasından önce bir ABD Dışişleri yetkilisi, gazetecilere konuştu. İsmi açıklanmayan üst düzey yetkili, “Türklere yardım yöntemleri üzerine çalışıyoruz, fakat bu, Amerikan birimlerinin askeri hamlelerini içermeyecek” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Bir NATO müttefiki ve önemli bir yabancı askeri satış ortağı olarak, Türklerle muhtelif bilgi paylaşımı ve ekipman ilişkimiz var” ifadelerini kullandı.