Pompeo'nun son sözleri ve Ülkücü Hareket!

Fransa'nın, uzun süreden beri Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki "mavi vatan"a sahip çıkmasından rahatsız olduğunu, fakat arka planda ABD'nin enerji şirketlerinin bulunduğunu konuyla ilgili yazılarımızda delilleriyle ortaya koymuştuk. Bu tespiti doğrulayan bir gelişme oldu.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Türkiye'nin Karabağ'da Ermenistan'a karşı Azerbaycan'ı desteklemesini, Libya ve Doğu Akdeniz'deki politikalarını hatırlatarak, "Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ben, Türkiye'nin son eylemlerinin son derece saldırgan olduğu konusunda mutabık kaldık" dedi.

Eski CIA Başkanı Mike Pompeo, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu tür eylemlerinin Türk halkının çıkarına olmadığı konusunda hem ABD, hem Avrupa tarafından ikna edilmesi gerektiğini söyledi! Pompeo, Fransız gazetesi Le Figaro'ya yaptığı açıklamalarda, ABD yönetimi ile Avrupa'nın, Türkiye'nin son aylarda Ortadoğu'daki eylemlerine karşı birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

ABD'nin "ikna yöntemi" olarak hangi şantaj vasıtalarını kullandığı ise bellidir…

***

Anadolu Ajansı ise "Avrupa'nın tecrübesiz liderleri, politika ve söylemleriyle Müslümanları ötekileştiriyor" başlıklı bir analiz yayınladı. Analizde "Avrupa'da son yıllarda artan İslam karşıtlığı, siyasi tecrübeleri tartışılan 42 yaşındaki Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve 33 yaşındaki Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz'un söylem ve politikalarıyla daha da derinleşiyor" denildi ve düşmanca uygulamalardan örnekler verildi.

Diğer taraftan, Amerikan haber sitesi Vice'a bağlı Motherboard, ABD ordusunun Müslümanlar arasında yaygın olarak kullanılan bazı cep telefonu uygulamalarından toplanan "konum verilerini" satın aldığını iddia etti.

Amerikan ordusunun bu konum verilerini, özel birliklerin deniz aşırı operasyonlarında kullandığı belirtildi!

***

Bu arada Fransa'dan sonra Almanya da "Bozkurtlar" dedikleri ülkücü hareketin faaliyetlerini yasaklamak için harekete geçti. Federal Meclis'teki beş parti, ülkücülerin dernek ve faaliyetlerinin yasaklanması talebiyle ortak bir teklif hazırladı.

Meclisteki beş partinin imzacı olduğu ortak teklif, "Milliyetçiliğe ve ırkçılığa meydan okuyoruz- Ülkücü Hareket'in etkisini püskürtmeliyiz" başlığını taşıyor.

DW'nin haberine göre teklifte, "Bozkurtlar" olarak anılan grubun ülküsünün, Balkanlar'dan Çin'e uzanan büyük bir Türk devleti kurmak olduğu ifade ediliyor.

Almanya İçin Alternatif Partisi'nin teklifinde ülkücüler tehlike olarak nitelendirilirken "İslamcı" suçlaması da getiriliyor. 

***

Biliyorsunuz, Türkiye'de de Nahçıvan-Azerbaycan bağlantısı ile ilgili olarak "Turan kapısı" kavramı gündeme getirildi diye Turancılığı "ırkçılık ve gericilik" olarak suçlayanlar oldu. Avrupa Birliği, Avrupa ülkelerini Hıristiyanlık temelinde bir araya getiriyor, bu ırkçılık ve gericilik olmuyor ama Türklerin bir ekonomik birlik kurmasına bu yaftayı yapıştırıyorlar!

Alman Meclisi'ndeki teklifi ilk gündeme getirenlerin, Yeşiller Partisi içinde bulunan ve ülkücülere karşı suç işleyip Almanya'ya kaçan Türkiye kökenliler olması tesadüf değil! Turancılığı "ırkçılık ve gericilik" olarak suçlamak bunların eseri! Çünkü dünyaya Türk gözüyle bakmıyorlar... Türkiye'de 1944'te açılan ve beraat ile sonuçlanan "Irkçılık-Turancılık" davasının asıl sebebi ise Sovyet korkusu idi! 

***

Konu ile ilgili bir diğer tespitim de şudur: Ülkücüler kendilerine yönelik saldırılarda hep "ülkücü hareket engellenemez" sloganını kullanmıştır. İşte Hollanda ve Fransa'dan sonra Almanya'da da ülkücü hareket engellenmek isteniyor ama Türk Dışişleri'nin kısa tepki açıklamaları dışında kimseden ses çıkmıyor! Bunun yerine, CHP Genel Başkanı'nı tehdit eden Alaattin Çakıcı ile ilgili destek açıklaması yapılıyor! Hani "Kamalı da zeybek vuruldu, yar fidan boylum, Çakıcı'ya sözüm yok" der gibi...

Kısacası, ABD ve Avrupa, Tayyip Erdoğan'ı öne sürerek genelde Türkiye'yi, özelde ise ülkücüleri hedef alıyor... Türkiye'de ise buna karşı "henüz" bir tepki veya karşı çıkış yok!

 

Yazarın Diğer Yazıları