Prof. Ahmet Saltık son kez uyardı: Okulların açılması neden mutlaka ekim ayına ertelenmeli

Prof. Ahmet Saltık son kez uyardı: Okulların açılması neden mutlaka ekim ayına ertelenmeli
Ankara Üniversitesi öğretim üyesi, halk sağlığı uzmanı Prof. Dr Ahmet Saltık, katıldığı televizyon programında okullarda alınacak önlemlerle ilgili açıklamalar yaptı. Prof. Saltık okulların açılmasının ekim başına ertelenmeli ve öğrenciler 4 bölüme ayrılmalı ve mutlaka 2’li eğitim yapılmalı önerisinde bulundu.

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık, korona ile mücadelede vaka sayılarının bin civarında olduğunun altını çizerek, okulların açılmasının ekim ayına ertelenmesi önerisinde bulundu.

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi, halk sağlığı uzmanı Prof. Dr Ahmet Saltık, Tele1’de katıldığı Habere Doğru programında korona virüste normalleşme ile alınan önlemlerle ve okulların açılmasını değerlendirdi.

Okulların açılışını Ekim başına ertelenmesi önerisinde bulunan Prof. Saltık, “Önümüzdeki 3 ayda hızla derslik - lab. – tuvalet vb. kapalı mekanları büyütün; okul bahçelerine, kaldı / bıraktınız ise uygun kamu arazilerine hızla yeni prefabrik okul binaları yapın” ifadelerini kullandı.

Saltık, “Çocuklar arasında da uzaklık dün en az 1,5 m idi; bugün neden 1 m’ye indirildi? Hangi bilimsel kanıt ile mekan darlığı yüzünden aşırı kalabalık sınıflar değil mi? 12 yıl temel eğitim zorunlu, Anayasa m. 42 gereğince. Dolayısıyla yurttaştan taahhütname istemek de neyin nesi?! Tersine, Devlet olarak okullarda zorunlu sağlık – güvenlik önlemlerini almak devletin boynunun borcu. Taahhütnameyi devlet yurttaşa verecek; gerekli sağlık koşullarını sağladım demek zorunda. Anayasa md. 56 : “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir..”

“MUTLAKA OKUL SAĞLIĞI BİRİMLERİ”

"Mutlaka okul sağlığı birimleri kurulmalı.. Okul hekimleri ve okul hemşireleri atanmalı. Öğrenciler 4 bölüme ayrılmalı ve mutlaka 2’li eğitim yapılmalı.. A, B, C, D.. Pazartesi sabah A, öğleden sonra B; Çarşamba ve Cuma da aynı Salı sabah C, öğleden sonra D; Perşembe ve Cumartesi de aynı olmalı” dedi.

OKULA GİDİLMEYEN ARA GÜNLERDE UZAKTAN EĞİTİM

“OLAĞANÜSTÜ bir dönemdeyiz. Önlemler de eski deyimle “halin icabına”  / durumun gereklerine uygun olmalı. Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarını göreve çağırıyoruz.”