Kuşadası'nda meydana gelen depremin ardından deprem profesörü Ahmet Ercan'dan flaş açıklamalar

Kuşadası'nda meydana gelen depremin ardından deprem profesörü Ahmet Ercan'dan flaş açıklamalar
Kuşadası’nda meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem sonrası akıllara gelen sorulara Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yanıt verdi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 06.24’te Kuşadası Körfezi’nde 5 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Deprem yerin 7 kilometre derininde meydana geldi. İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Kartal Muhcı, deprem nedeniyle bir olumsuzluk yaşanmadığını söyledi. AFAD olarak depremin meydana gelmesinin ardından hemen kent genelindeki yetkililerle telefonla görüştüklerini dile getiren Muhcı, “Şu ana kadar bize olumsuz bir ihbar gelmedi.” diye konuştu. Depremin merkez üstü Kuşadası Körfezi ve çevresinde de bir hasarın oluşmadığı öğrenildi.

Sabah saatlerinde meydana gelen sarsıntının, büyük bir depremi tetikleyip tetiklemeyeceği merak konusu oldu. Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, merak edilen soruları Odatv’den Cemal Taşpınar’a yanıtladı.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Bu deprem Sisam depreminin artçısı değil” dedi.

“Bugünkü deprem yaklaşık 5 büyüklüğünde, Gümüldür’deki gerginliğin boşalması sonucunda oluştu” diyen Ahmet Ercan şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bir yıl bu bölge çok etkindi. Öncü depremlerini üretti, arkasından daha büyük deprem gelmesi şaşırtıcı olmazdı. Bugün boşaltma yaptı. Hareket eden bu kırığın yaşlı olması nedeniyle 7’lik deprem üretme olasılığı yok, en çok 5.8’lik bir deprem üretir.”

“EN YAKIN 2080’DE BÜYÜK BİR DEPREM BEKLİYORUM”

Yazlıkçıların korkmaması gerektiğini belirten Ahmet Ercan, depremin İzmir kırığını etkileyip etkilemeyeceğini ise şöyle anlattı:

“Bugünkü depremin yıkım yapması için 6.4’ten büyük olması gerekir, bunu da kırık yaşlı olduğu için üretemez. Önemli olan bu kırığın kesiştiği İzmir kırığı… Bu kırık eğer İzmir kırığına bir gerginlik bindirmesi yaparsa depreme neden olabilir ama bunu öngörmüyorum. En yakın tarih olarak 2080’de İzmir’de büyük deprem bekliyorum. Kuşadası Körfezi’ndeki yazlıkçıların da buradan korkarak evlerine gitmemelerini öneriyorum. Kaygılanmadan yazlık evlerinde yaşamaya devam etsinler.”

İlgili Haberler