Prof. Dr. Ateş Kara: Gevşerseniz ölürsünüz

Prof. Dr. Ateş Kara: Gevşerseniz ölürsünüz
Korona virüs salgınında günlük vaka sayılarındaki artış uzman isimleri endişelendiriyor. Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara, salgınla mücadelede maskenin önemine vurgu yaptı ve "81 ilde maskesiz sokağa çıkmak yasaklanmalı" önerisinde bulundu.

Çin'in Wuhan Kenti'nden yayılarak tüm dünyada yüz binlerce insanın ölümüne sebep olan yeni tip korona virüs salgını dolayısıyla alınan önlemler Haziran'dan itibaren gevşetilerek normalleşme adımı atıldı. 

Seyahat kısıtlamaları kalktı, kafe ve restoranlar açılarak yeni kontrollü sosyalleşme dönemi başladı. Ancak Vaka sayılarının yeniden artışa geçmesi uzmanları ikinci dalga konusunda endişelendiriyor. 440 ilde maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı

CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programına konuk olan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, korona virüs önlemleri çerçevesinde maske takmanın zorunlu hale getirilebileceğini, maske takmayanlara ceza verilebileceğini söyledi. 

"ZORUNLU HALE GETİRİLEBİLİR"

Normalleşme sürecinde toplumda virüsün tamamen bittiği yönünde bir algı oluştuğu yorumunu yapan Kara, sosyal mesafe ve maske takma kurallarının ihmal edildiğine dikkat çekti ve özetle şunları söyledi:
"Kurallardaki gevşeme vaka sayısının artmasına neden oldu. Ama ben şuna inanıyorum toplumumuz bu değişimi, bu rakamı görünce tekrar mesafeye, maskeye çok dikkat eder. Ve bu sayede de tekrar kontrol atında almaya başlarız. Korona virüs vakalarındaki artış ikinci bir dalga değil. Ancak yeni önlemler alınması için alarm zilleri çalıyor."

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara "Maske ve sosyal mesafe kuralına uyulduğu halde virüs tekrar kontrol altına alınabilir. Ama baktık olmayacak, o zaman ister istemez diğer ülkelerde olduğu gibi maske takmayana belki ceza, zorunlu maske takma gibi uygulamalara gerek olabilir. Maske takmak İtalya'da 76 bin, New York'ta ise 65 bin yeni korona virüs vakasını engelledi" dedi.