Marmara'da şimdi de zehirli pusula denizanası istilası! Prof. Dr. Şirin denize girenleri uyardı...

Marmara'da şimdi de zehirli pusula denizanası istilası! Prof. Dr. Şirin denize girenleri uyardı...
Prof. Dr. Deniz Şirin, son günlerde Marmara Denizi'nde popülasyonu artan zehirli pusula denizanaları ile ilgili uyardı. Şirin, "Pusula denizanası onlardan bir tanesi. Zehirli mi? Evet, zehirleri var tente küllerinde bulunan özel hücreler avlarını yakalamakta zehirlerini kullanıyor. Biz bu konuda özellikle yaz aylarında denize girildiği takdirde, karşılaşıldığında dokunmamaya, uzaklaşmaya çalışmamız gerekmekte." dedi.

Prof. Dr. Şirin denize girenleri uyardı...

Tekirdağ sahillerinde son günlerde anavatanı Akdeniz ve Ege Denizi olan zehirli pusula denizanalarının popülasyonunun arttığı görüldü.

Kırmızı, kahverengi ve sarı renklerde olabilen, 1,5 metreyi bulan kollara sahip denizanaları vatandaşlar arasında tedirginliğe neden oldu.

Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Zooloji Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Deniz Şirin, Tekirdağ sahillerinde görülen denizanasının pusula denizanası olduğunu söyledi.

Bilim insanlarının yaptığı çalışmalarda Marmara''da bu sınıfa giren 8 denizanası bulunduğunun bilindiğini belirten Prof. Dr. Şirin, "Pusula denizanası onlardan bir tanesi. Zehirli mi? Evet, zehirleri var tente küllerinde bulunan özel hücreler avlarını yakalamakta zehirlerini kullanıyor. Biz bu konuda özellikle yaz aylarında denize girildiği takdirde, karşılaşıldığında dokunmamaya, uzaklaşmaya çalışmamız gerekmekte. Eğer dokunulursa şiddetli ağrılara, bazen de şiddetli yaralara neden olduğu kayıtlara geçmiştir" dedi.

Denizanalarının çoğalmasının ekolojik dengenin bozulmasına işaret ettiğini söyleyen Prof. Dr. Şirin, "Tabii alg patlamaları, müsilaj, denizanalarının çoğalması bize ekolojik bozulmayı işaret ediyor. Bir tarafta da bu var. Kıyı kesimlerini çok kullanmamız, küresel iklim değişikliği ve aşırı avlanmayı aslında burada ön plana çıkarmak lazım. Çünkü rekabette olduğu balıkların azalmasıyla denizanalarının arttığını biliyoruz. Dikkat etmemiz gerekir" dedi.

(Kaynak: DHA)

İlgili Haberler