Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan AYM çıkışı. Devlet Bahçeli sıklıkla kapanmasını isityordu

Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan AYM çıkışı. Devlet Bahçeli sıklıkla kapanmasını isityordu
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye'de senato oluşturulması gerektiğini ve AYM'nin gerekli olduğunu açıkladı.

Anayasa Mahkemesi Söyleşileri''nin ilk programı Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın katılımıyla Anayasa Mahkemesi (AYM) Yüce Divan Salonu''nda gerçekleşti. Burada konuşan Ortaylı, AYM''nin bir gereklilik olduğunu söyledi.

Farklı ülkelerdeki anayasa mahkemelerinden örnekler veren Ortaylı, "AYM, gerçekten bulunması gereken bir kuruluştur. Sırf çağdaş Avrupa''da İkinci Cihan Harbi sonrası bir icat değildir. Bilhassa Türkiye''nin şartlarında, mahkemelerin yükünü hafifleten, bazı davaları da gören bir yerdir." ifadelerini kullandı.

Türkiye''de 1961 Anayasası sonrası senato oluşturulduğunu ve bir süre görev aldığını anımsatan Ortaylı, bir danışma meclisi olan senatonun veto hakkının bulunmaması gerektiğini ifade etti.

"SEÇKİN KİŞİLERDEN OLUŞMASI LAZIM"

Senatonun seçkin kişilerden oluşturulmuş bir şura olması gerektiğine işaret eden Ortaylı, "(Senato üyelerinin) Statüleri milletvekili statüsünde olmayacak. Seçmenle fazla seçim teması olmayan üyelerden olması gerekiyor. Yüksek mahkeme üyelerinden, ulemadan veya seçkin, isim yapmış, yer edinmiş kimselerden oluşan bir şura olması gerekir." dedi.

Türkiye Senatosu''nun oluşması gerektiğini savunan Ortaylı, "Böyle bir şura lazımdır. İnşallah böyle bir şurayı, böyle bir meclisi yeni anayasalar, yeni düzen yeniden diriltir diye düşünüyorum. Tabii rey, takdir sizlerindir." ifadesini kullandı.

DEVLET BAHÇELİ KAPATILSIN DEMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde Bahçeli, "Anayasa Mahkemesi hukukun üstünlüğünden mi yanadır, yoksa bölücülüğün mü şakşakçısıdır? Anayasa Mahkemesi’nin kapanması artık ertelenemez bir hedef olmalıdır. Nitekim Anayasa Mahkemesi’nin iade kararı milli vicdanda hükümsüzdür, Türkiye’nin var oluş haklarına sadece usul açısından değil, esastan da ileri düzeyde zarar vermiştir." demişti. 

İlgili Haberler