Prof. Dr. Kadir Aydın açıkladı kanser riskini artırıyor

Prof. Dr. Kadir Aydın açıkladı kanser riskini artırıyor
Adana Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Otomotiv Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, otobüs ve TIR'larda maliyeti düşürmek için akaryakıt olarak kullanılan, 10 numara yağın kanser riskini artırdığını açıkladı.

Türkiye’de otobüs ya da TIR gibi büyük araçların bazı sürücüleri, maliyetleri azaltmak için 10 numara yağı, motorin ile karıştırdıktan sonra çeşitli yanıcı maddelerle inceltip, sahte akaryakıta dönüştürerek, araçlarında yakıt olarak kullanıyor.

Standardı bulunmayan karışımlı sahte akaryakıt nedeniyle zaman zaman araç yangınları çıkıyor. Otobüs yangınlarının ana nedeninin genelde özel karışımlı 10 numara yağ kullanımı olduğunu dile getiren Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Otomotiv Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, 10 numara yağın kullanıldığı araçta yanma riskinin artırmasının yanı sıra bazı atık yağların içinde bulunan kanserojen maddelerden dolayı insan sağlığını tehdit ettiğini ve kanser riskini yükselttiğini kaydetti.