Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, elindeki bilgilere göre tespit ettiği vaka sayısını duyurdu. Bu açıklamalardan sonra kimse sokağa çıkmak istemeyecek

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, elindeki bilgilere göre tespit ettiği vaka sayısını duyurdu. Bu açıklamalardan sonra kimse sokağa çıkmak istemeyecek
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’de korona virüse karşı alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu belirterek, yaklaşık 3,5 milyon kişinin toplumda virüsü taşıyarak etrafına koronayı bulaştırma potansiyeli olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Habertürk ekranlarında yayınlanan ‘HT 360’ programında korona virüs salgınına ilişkin kritik değerlendirmelerde bulundu.

Korona virüs salgınında şuan ki alınan tedbirlerle salgının kontrol altına alınmasının imkansız olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Şuanda aldığımız önlemlerle bu salgını kontrol altına almamız mümkün değil. Şuanda aldığımız tedbirlerle kısa sürede kontrol altına alabilirdik. Korona virüs farklı bir dağılım gösteriyor. Şu tedbirler yeterli değil. Bu vaka sayılarından en azından onu gördük. Bizim çok daha farklı bir pandemi planı ortaya koymamız lazım” dedi.

ceyhan-002.jpg

"350 BİN AKTİF VAKA VAR DEMEKTİR"

Tespit edilen koronalı vakaların 10 katı kadar kişinin aslında aktif olarak virüslü olduğunu kaydeden Mehmet Ceyhan, “Diğer ülkelerde de görüldüğü gibi tespit edilen vakanın 10 katı kadar kişinin aslında virüsle pozitifleştiğini ve ama bunların ancak yüzde 10’unun tespit edebildiğimiz şeklinde. Nitekim Türkiye’de aktif vaka sayısı yani virüsü vücudunda bulundurup etrafına bulaştırma potansiyeli olan kişi sayısı 20 bin civarındayken Sağlık Bakanlığı bir tarama çalışması yaptı. Bu çalışmada 20 bin tespit edilen aktif vaka varken 215 bin aktif vaka tespit edildi. Yani demek ki bizim tespit ettiğimizin 10 katı kadar kişi aktif olarak virüs testi pozitif. Yani dün 70 bin aktif vaka sayısı vardı. Bunun 4-5 katını alırsanız 350 bin aktif vaka var demektir. Böyle hesapladığımız zaman 3,5 milyon kişinin toplumda virüsü taşıyarak etrafına koronayı bulaştırma potansiyeline sahip olduğunu hesaplıyorum” dedi.

Ceyhan ayrıca, otobüs ve minibüste en az 2 ya da 3 pozitif vakanın olduğunu belirterek, AVM’lerde ise onlarca pozitif kişi ile temas olabileceğinin altını çizdi.