Prof. Dr. Ramazan Özdemir’den kritik uyarı. Kalp ve damar sağlığında yeni tehlike. Tüketmeden önce bin kere düşünün

Prof. Dr. Ramazan Özdemir’den kritik uyarı. Kalp ve damar sağlığında yeni tehlike. Tüketmeden önce bin kere düşünün
Kalp damar hastalığı, dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük oranda can kaybına neden oluyor. Bu hastalıktan dolayı Türkiye'de görülme oranlarının arttığına dikkat çeken Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, Hindistan cevizi yağının kalp damar hastalığı için sağlıklı olmadığını ve yoğun şekilde doymuş yağ asitleri içerdiğinden kullanımının sınırlanması gerektiğini söyledi.

Habertürk’ten Demet Demirkır’ın haberine göre, Türkiye'deki toplam ölümlerin yüzde 86’sından 'Bulaşıcı Olmayan Kronik Hastalıklar'ın sorumlu olduğu tahmin ediliyor. Bunun da yüzde 47'si kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor.

Hastalık olarak değerlendirildiğinde Türkiye'de ölüme yol açan en yaygın iki hastalığı iskemik kalp hastalığı (yüzde 22) ve serebro-vasküler hastalıklar (yüzde 15) olmak üzere toplam yüzde 37 kalp damar hastalıkları oluşturuyor.

Dünyada ve ülkemizde kalp damar hastalığının en önde gelen ölüm sebebi olduğunu anımsatan Prof. Dr. Özdemir, "Avrupa’da 75 yaş altı ölümlerin kadınlarda yüzde 45'inden, erkeklerde ise yüzde 38’inden kalp damar hastalıkları sorumludur. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı araştırmada kalp damar hastalıkları yüzde 39.9 ile (kadınlarda yüzde 44.4, erkeklerde yüzde 36.2) ölüm nedenleri arasında açık ara en üst sıradadır" diye konuştu.

coconut-based-moisturizer.jpg

TEKHARF çalışması 2007-2008 tarama verilerine değinen Prof. Dr. Özdemir, kalp damar hastalıklarının Türkiye'de 1990’dan beri yılda yüzde 6.4 hızında arttığını dile getirdi.

KALP-DAMAR SAĞLIĞI İÇİN YENİ TEHLİKE: HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI

Son zamanlarda popülerleşen, kahveyi Hindistan cevizi yağı koyarak tüketme trendini yorumlayan Prof. Dr. Ramazan Özdemir, "ABD'nin saygın dergilerinden birinde bu yıl yayınlanan ve 16 hindistan cevizi yağıyla yapılan çalışmaları kapsayan bir meta-analizde hindistan cevizi yağının LDL kolesterol (kötü kolesterol) oranını belirgin şekilde yükselttiğini iyi kolesterol olan HDL oranınıda daha az artırdığı gösterilmiş ve hindistan cevizi yağının kalp damar hastalığı için sağlıklı olmadığı ve yoğun şekilde doymuş yağ asitleri içerdiğinden kullanımının sınırlanması önerilmektedir. Zayıflamak için yoğun olarak kullanılan hindistan cevizi yağının, zayıflamada ve glisemi kontrolünde etkisinin olmadığı vurgulanmış. Üstelik gastroentreit ishal ve bulantı-kusma gibi şikayetlere sebep olduğu bildirilmiş. (January 2020 Circulation)" vurgusu yaptı.

sa-044.jpg