Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, İstanbul depreminde tüm tezleri altüst etti. Çalışmalarla ortaya koydu. İstanbul depremi nerede ne zaman kaç şiddetinde olacak?

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, İstanbul depreminde tüm tezleri altüst etti. Çalışmalarla ortaya koydu.  İstanbul depremi nerede ne zaman kaç şiddetinde olacak?
Deprem alanında en yetkin isimlerden Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy yeni kitabında İstanbul Depremi'ni tek tek tüm gerçekleriyle ele aldı. Üşümezsoy, diğer bilim insanlarının tezlerini çürüterek her şeyi tüm bilinmesi gerekenleriyle ele aldı.

İstanbul depremi için ileri sürülen iddialar ve deprem büyüklüklerini yazdığı İstanbul Depremi isimli kitabında beklenen Marmara Depremi’nde ortaya konulan çalışmaları çürüten Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, depremde fay uzanımları ve stres birikimlerini ve deprem büyüklüğünü ele aldı.

İstanbul Depremi hakkında söylenen tüm tezleri çürüten Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Bu modellemelerle toplum iki ya da üç tane 30 yıl içerisinde 7,4 büyüklüğündeki depremlerle korkutulmuştu. Buna karşı Marmara Denizi çeperlerinden geçen bu fay hattı modeline karşı Marmara Denizi çukurunun ortasından geçen fay modelleri olarak yine bir dizi spekülatif modeller yapılarak hepsinin birbirini çürüttüğü çalışmalarla ortaya kondu” dedi.

0eb3d6e6-c7d9-481b-bc19-497fd9367eef.jpg

Üşümezsoy,  sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada hepsi yurtdışına bilimsel makale olarak ortaya çıkan ve bugün için çürütülmüş bir yığın makale olan bu çalışmalar toplumda gerçek içeriği kıvranılmadan bilimsel olarak sürekli bir deprem korkusu üretilmişti. Oysa bu kitapta bizzat bu bütün deprem senaryolarının çürütülmesi olgusunu Üşümezsoy, bu makaleler çıktığı zaman eleştirmişken daha sonraki yazarların kendi makalelerini çürüten yani ileri sürdüğü fay yollarını, deprem büyüklüklerini yalanlayan çalışmalar ele alınmıştır."

İstanbul Depremi konusunda spekülatif olarak 99'dan bu yana ileri sürülen haritalar İleri sürülen deprem büyüklükleri ve Colomb fay çözüm modellerini birer birer çürüttüğü bu kitapta gerçek depremi oluşturacak fay uzanımları ve bu fay uzanımlarındaki stres birikimleri, bu stres birikimlerinde deprem büyüklüğü ele alınıyor. Colomb stres modelleriyle 99 depreminden sonra Marmara kuzeyinde 2 tane 7,4’lük deprem 30 yıl içerisinde olacak söylemi ne fayların yerini biliyordu ki yanlış faylar üzerinde Marmara çerçeve fayları üzerinde deprem riskini ortaya çıkaran Colomb modelleri yapıyordu. Fay modeli de yanlıştı deprem konumu da. Ama toplum bundan yıllarca korktu.

eouczryvgaof9ap-1.jpg

Bu yanlış faylarda yanlış Colomb modelleriyle toplum 30 yıl içinde 2 tane 3 tane 7,4 lük depremlerle korkutulmuştu. Buna karşın Marmara Denizi çeperlerinden geçen bu fay hattı modellerine karşı Marmara Denizi çukurlarının ortasından geçen fay modelleri olarak yine bir dizi spekülatif modeller yapılarak hepsinin birbirini çürüttüğü bu çalışmalar ortaya konmuştur. Burada hepsi yurtdışında çıkan GPS kayıtlarıyla Marmara Denizi'ndeki deformasyonun yarattığı potansiyel deprem büyüklüğü ortaya konmakta ve bu sayılarla ve GPS kayıtlarıyla yapılan deprem kestirimleri, deformasyon temeline dayanan kestirimleri yapan MIT (Massachusetts Institute of Technology) den Robert Reilinger'in çalışmalarını ortaya koyarak bu çalışmalarda eline kağıt kalem alarak çizilmiş fay modelleri ve bunların yarattığı deprem büyüklükleri fay uzunlukları gibi spekülatif modelleri Robert Reilinger da eleştirmektedir. Kitapta bu da yer almaktadır.

İstanbul deprem konusunda toplumun speküle edildiği bu günlerde topluma gerçekten deprem konumundaki fikirlerini oluşturmada temel olacak bir kitap. Ve bu temel olmada bir teze karşı bir tez ileri sürmek değil bugün deprem olacak diye konuşanların geçmişte hangi süreçlerde nasıl kendi modellerini kendileri reddederek geldikleri noktayı göstermesi açısından da ilginçtir.

ileri.jpg

05ed168c-2987-46e9-9c02-5cb9fa2fc489.jpg18a69a4e-2708-48bf-96d7-b7f51ff64c53.jpg

PROF. DR. ŞENER ÜŞÜMEZSOY KİMDİR?

Özellikle 17 Ağustos depreminin ardından halkı bilgilendirmek için verdiği mücadele ile hafızalara kazınan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 1950 yılında İstanbul’un Üsküdar ilçesinde dünyaya geldi.Kırım'dan gelen tatar bir ailenin çocuğudur. 1964-1969 yıllarında Pertevniyal Lisesi'ndende okudu. İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünü bitirdi.Aynı üniversitede yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. 1991'te profesör oldu. Almanya'da bir üniversitede de öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürdü.

Bir dönem MTA'da da çalıştı. Halen İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği bölümünde öğretim üyeliği yapmaktadır.

HANGİ KİTAPLARI YAZDI?

17 Ağustos Sonrası Marmara'da Deprem Riski

Vatandaş için Deprem Rehberi

İstanbul Depremi

Yeni Dünya Petrol Düzeni ve Körfez Savaşları

Türk Jeostratejisi

Petrol Şoku ve Yeni Ortadoğu Haritası

 

İlgili Haberler