Marmara Denizi'ndeki tedirgin eden deprem sonrası Prof. Şener Üşümezsoy’dan İstanbul için rahatlatan haber!

Marmara Denizi'ndeki tedirgin eden deprem sonrası Prof. Şener Üşümezsoy’dan İstanbul için rahatlatan haber!
Marmara Ereğli’sinde bugün gerçekleşen deprem sonrası beklenen İstanbul depremi ile ilgili Yeniçağ’a açıklamalarda bulunan Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, bugünkü depremin Silivri-Tekirdağ fay hattında olduğunu belirterek; ‘İstanbul’da bugün gerçekleşen depremin olduğu fay ana bir stres yüklü bir fay değildir.' dedi.

erman-cimen-002.pngErman Çimen - Yeniçağ Özel Haber

Marmara Denizi'nde saat 16.38'de Merkez üssü Marmara Ereğlisi’nin 18 kilometre açığı olan 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

İstanbul’da tedirginlik yaratan deprem sonrası Yeniçağ’a açıklamalarda bulunan Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, bugünkü  depremin Silivri-Tekirdağ fay hattında belirterek; “İstanbul’da bugünkü depremin olduğu fay ana bir stres yüklü bir fay değildir.’ dedi.

İstanbul’da beklenen büyük depremin yerinin 35 km’lik Kumburgaz fayında olacağını vurgulayan Prof. Üşümezsoy ‘Ama bu fayda bir hareketlilik olmadığı için şu anda bir tehlike arz etmiyor’ ifadelerini kullandı.

marmara-deprem-harita1.jpg

Prof. Üşümezsoy’un Yeniçağ’a yaptığı açıklamaları şöyle:

“Herkes başından beri Adalar’da deprem olacak diye çıkarlarken bir tek Silivri’de deprem olacak diyen bendim.

Herkes Silivri’den çıkarak Yeşilköy’e kadar gelen fay hattından bahsediyor. Oysaki Kumbargaz’dan çıkan bu fayda Yeşilköy’e kadar giden bir segment yok. Bu orta sırtı kesen bir fay gibi yorumlamışlar ama öyle bir fay yok. Adalar fayında da stres yok.

Bu boyutu ile ne 70 km ile 7,2’lik deprem, ne 130 km ile 7,4’lik deprem, ne de 50 km’lik  7’ye yakın bir deprem söz konusu değildir.

Burada sadece 35 km’lik Kumburgaz fayındaki deprem söz konusu.  Bu da bizim sürekli olan depremlerin Silivri çukurundaki bu yapı içinde oluşuyor. Ama Kumburgaz’a doğru ilerlemediği için şu anda bir tehlike arz etmiyor.

marmara-deprem-harita2.jpg

1912’de kırılan bir fay hattımız var Ereğli açıklarında. Silivri Çukuru’ndan kuzeye doğru geçen yıl 5,7 ve 4,7’lik depremleri yaratan fay hattı var. Bu Silivri hattına doğru giden bir fay hattıdır. Bu Silivri hattına doğru giden fay üzerinde orada çatallıydı ve birçok kolları var. O kollar üzerinde olan 4,0’lık bir deprem aşağı yukarı 3-4 kilometre karelik bir yüzeyin birkaç santim oynaması. Burada bu sistem tek bir fay üzerinde değil dağılmış olduğu için sürekli bu tip depremler yaratıyor. Kumburgaz Çukuru’ndaki fay üzerinde etki yapar tezini tetikleyecek bir veri yok. 1912’den beri sürekli olan depremlerden biri.

marmara-deprem-harita3.jpg

Bu deprem, sürekli enerjisini boşaltan bir atma yapan Silivri-Tekirdağ fay hattında olan bir harekettir. Bizim için tehlikeli olan Kumburgaz fayıdır. Şuan ise onun üzerinde olan bir hareketlilik yok. Bu İstanbullular için Kumburgaz fayı üzerinde olsaydı ileride Kumburgaz fayının canlılığını daha da hızlandırdığı için riskli görünebilirdi ama bu Tekirdağ ve Silivri tarafında diğer bir taraftan da Gaziköy’den gelen fay hattı Tekirdağ’ın kuzeyine doğru geliyor.İstanbul’da şuan depremin olduğu fay ana bir stres yüklü bir fay değildir."

marmara-deprem-harita4.jpg