Koronanın en tartışılan ilacında itiraf gibi açıklama

Koronanın en tartışılan ilacında itiraf gibi açıklama
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Favipiravir’in korona virüse karşı kullanılmasında ısrarcı olunmasının bir manası olmadığını açıkladı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Davutoğlu Şenol, korona virüs tedavisinde kullanılan ve geçtiğimiz günlerde Koç Üniversitesi''nin yaptığı meta analiz çalışması sonucunda tedavide bir etkisinin olmadığı söylenen Favipiravir ilacı hakkında şu yorumları yaptı:

"Biz bunlara antiviral ilaçlar diyoruz, yani virüsler bizim metabolizmamızla birlikte var olur. Demektir ki antiviral ilaçlar da önemli ölçüde hücrelerimize etki eder. Bu nedenle normal antibiyotiklerden de daha toksiktirler aslında. Uzun vadeli bir şey beklemiyoruz aslında, birikim falan gibi. Çünkü biz oldukça etkili bir eliminasyon sistemine sahibiz. Bu kadar uzun süre kullanılan ilaçlarda uzun vadede, bir iki aydan uzun bir olumsuz yan etki beklemediğimizi söyleyeyim; insanlar telaşlanmasın. Ama etkisi olmayan bir şeyi kullanıyor olmak zaten yanlış ilaç kullanımıdır.

Başınızı bile ağrıtsa o gereksiz bir yan etkidir. Koç Üniversitesi’nde yapılan çalışma, değeri oldukça yüksek bir çalışma. Hiç etkisi yok, artık kullanmakta ısrar etmenin bir manası yok. Kullanırsak ne olur? Biz bu hastalıktan tümüyle kurtulamayacağız. Salgını kontrol etmeyi başarsak bile bu hastalıkla yaşayacağız. Bu ne demektir? Biz ilaçlara ihtiyaç duyacağız ve geliştirilmekte olan iyi aday ilaçlar var.

Bu ilacı çok kullandığımız için ve farklı gruplara direnç geliştirdiği için yeni ilaçlara karşı baştan 10-0 yenik başlayabiliriz. İkincisi mutasyon basıncı yaratır. Tıpkı bu varyantları ortaya çıkaran kısmi bağışıklık basıncı gibi mutasyon basıncı ortaya çıkarır ve son derece olumsuz bir çevresel hasara yol açar, onun için kullanılmaması lazım."

İlgili Haberler