İyi gelmediği hastalık yok! Tam bir şifa deposu bir damlası bile yetiyor

İyi gelmediği hastalık yok! Tam bir şifa deposu bir damlası bile yetiyor
Doğadan topladığı nektarları enzimleyerek besinlere dönüştüren arıların, kovanlarını bakteri ve hastalıklardan korumak için ürettikleri propolisin insanlar için de koruyucu özellikleri olduğu bilim insanları tarafından saptandı. Peki, propolis nedir, nasıl ve ne kadar tüketilmeli?

Propolis dünyada bilinen en güçlü antioksidanlar arasında yer alıyor. Propolisi sağlığa olan yararlarını saymakla bitiremeyeceğimiz, doğanın değerli bir armağanı olarak da niteleyebiliriz.

propolis-fur-kinder-empfehlungen.jpg

Birçok ülkede yapılan araştırmaların ortaya çıkardığı sonuçlar, propolisin sağlık üzerindeki olumlu etkileri olduğunu kanıtlıyor. Dahası arı ürünlerinin birçok hastalığı önlediği de çarpıcı bir gerçek olarak önem kazanıyor.

Propolis nedir?

Propolis arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünüdür. Arılar tarafından, kovandaki mikropları yok etmek ve kovanın sterilizasyonu için kullanılır. Propolis kovanda hangi görevi görüyorsa, -doğru işlendiği takdirde- insan vücudunda da aynı etkileri gösterir. Virüs ve bakterileri yok ederek vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur. Çocuklar kreş, okul vb. kalabalık ortamlarda maruz kaldığı mikroplardan dolayı sık sık hasta olurlar. Propolis düzenli tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirerek hastalanma sıklığının azalmasına yardımcı olur. Buna bağlı olarak antibiyotik kullanımını da azaltır.

-010.jpg

Propolisin antioksidan etkisi nar suyu ile karşılaştırdığında, nar suyundan tam 80 kat daha güçlü antioksidan etkiye sahip olduğu bilimsel olarak ortaya konulmuştur. Propolis hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Alerjen sınıfında bir ürün değildir. Bal tüketebiliyorsanız propolis tüketmenizde de herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra, propolisin solunum sistemi rahatsızlıklarında, ağızda çıkan yaralar, aftlar, uçuklarda, mide bağırsak rahatsızlıklarında kullanım alanının bulunduğu ve kansere karşı etkilerinin olduğu yapılan bilimsel çalışmalar ile gösterilmiştir. Ayrıca, yapılan bilimsel çalışmalarda propolisin vücutta sağlıklı ve canlı hücre sayısını arttırdığı da ortaya konulmuştur.

İçeriğinin önemli bir bölümünü flavonoitlerin oluşturduğu propolisin bileşiminde, polifenoller, fenolik asitler ve bunların esterleri, terpenler, steroitler, B1, B2, C ve E vitaminleri, mineraller ve aminoasitler yer alır. Propolis yani "arı tutkalı ya da arı reçinesi" sağlık açısından oldukça güçlü bir balsamdır. Hatta yapılan araştırmalar kanser karşıtı özellikleri olduğunu gösteriyor.

prpolis123.jpg

Propolisin faydaları nelerdir?


Propolisin sağladığı yararlar, yalnızca kendilerine özel de değil. Binlerce yıl boyunca bu arı tutkalı, geleneksel tıp uzmanları tarafından apse tedavisinde, yaraların iyileştirilmesinde ve enfeksiyonlarla mücadelede kullanılmış. Propolis son yıllarda özellikle kanser tedavisine olan desteği yönüyle anılan ve bu konuda binlerce üniversite araştırmasına konu olan arı ürünüdür. Arıların değişik bitki ve ağaç kabuklarını çiğneyerek elde ettikleri macuna bazı enzimlerini eklemeleriyle ortaya çıkar. Antibiyotik olmadığı halde çok yüksek antibiyotik etki gösterebilmesi ve bu etkileri sadece enfeksiyona ya da hastalıklı dokuya yöneltmesi en dikkat çekici özelliklerindendir. Propolis antiviral ve antibakteriyeldir. Diş sağlığı, deri hastalıkları, sindirim sistemi sorunlarının çözülmesine katkıları vardır. Pek çok zararlı bakteri ve mantar çeşidini engelleyici özelliktedir.
propolis.jpg

Modern tıp da arı reçinesinin sağlık açısından sunduğu birçok faydayı onaylıyor. İşte arı reçinesi üzerine yapılan 2000'den fazla araştırmanın sonucunda elde edilen birkaç veri:

1. Propolisin anti-mikrobiyal etkisi

Propolis, çok geniş bir yelpazede anti-bakteriyel özelliklere sahip. Anti-fungal ve anti-viral güçlerini de yabana atmamak gerekiyor. Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışma sonucu, diyabetik farelerde yaralara arı reçinesi solüsyonu uygulamanın iyileşme hızını artırdığı görülmüştür.

Çocuklarda ise arı reçinesinin;

· Solunum yolları enfeksiyonlarını önlediği

· Soğuk algınlığı semptomlarını hafiflettiği

· Orta kulak enfeksiyonlarını engellediği görülüyor.

propolis2.jpg

2. Yanıkları iyileştirme

2002 yılında Journal of Alternative and Complementary Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, propolis, hafif yanıkların iyileşmesinde etkili. Araştırmacılar arı reçinesinden yapılan bir kremi, yanık tedavisinde kullanılan bir ilaç olan gümüş sülfadiazin ile karşılaştırdılar ve sonuç olarak ikinci derece yanık tedavisinde arı reçinesinin en az bu ilaç kadar etkili olduğunu gördüler.

3. Diş çürüklerini önleme

Yunan ve Romalı doktorlar, arı reçinesini ağız dezenfektanı olarak kullanırlarmış. Modern çalışmalar da arı reçinesinin periyodontit ve diş eti iltihaplarında etkili olabileceğini gösteriyor. Yapılan birçok araştırma arı reçinesinden elde edilen özün, bakteriyel plakları ve diş çürüklerini azalttığını söylüyor. Ve hatta propolisin diş sinirlerinin, kemik ve kıkırdak dokularının yenilenmelerine yardımcı olduğunu görülüyor.

ekran-alintisi-939.jpg

4. Parazit tedavisi

Yapılan ön çalışmalar, arı reçinesinin parazit tedavisinde kullanılabileceğini ortaya koyuyor. Yürütülen bir araştırma kapsamında, arı reçinesi kullanan katılımcılarda, giyardiyaz parazitinin tedavi başarısının %52-60 olduğu görüldü.

5. Siğillerin yok edilmesi

3 ay boyunca farklı siğil türlerine sahip 135 hasta ile yürütülen randomize bir çalışma kapsamında, katılımcılara oral yollarla arı reçinesi, ekinezya ve plasebo verildi. Yaygın siğil türlerine sahip katılımcılarda başarı oranının %73 olduğu görüldü. Arı reçinesinden elde edilen sonuçlar, ekinezya ve plaseboya kıyasla önemli ölçüde daha iyiydi.

6. Genital iltihap tedavisi

Phytomedicine dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, propolis, genital iltihap tedavisinde yaygın bir ilaca kıyasla daha etkili. 10 gün boyunca, genital iltihapları olan 90 kadın ve erkek, propolis flavanoidleri, asiklovir (genital iltihap tedavisinde kullanılan bir ilaç) ya da plasebo merhem uygulaması yaptılar. Hastalar, merhemleri günde 4 kez kullandılar. Çalışma sonunda, propolis grubundaki 30 hastanın 24'ü iyileşti. İlaç grubundaki 30 hastanın ise yalnızca 14'ü, plasebo grubundaki hastaların ise 12'si iyileşti.

Tıpkı balda olduğu gibi, propolisin sağlık açısından faydaları da üretildiği ağaçlara, çiçeklere ve mekana göre değişiyor. Propolisi, çiğ hali ile doğrudan bir yerel arı yetiştiricisinden edinebilirsiniz. Propolis piyasada balsız da mevcut; propolis özleri ya da tentürlerinin kullanımları daha kolay. Bağışıklık sistemine sağladıkları faydalar, anti-inflamatuar, anti-oksidan ve anti-mikrobiyal özellikleri açısından olduka popülerler.

İlgili Haberler