Psikolojisi bozulan CEO'lar

Mobbing yani çalışana uygulanan psikolojik taciz Türkiye'nin gündemine oturmuş durumda.

Özellikle finans sektöründe yabancı sermaye ile mobbing yoğun bir şekilde görülmeye başlandı.

AKP iktidarı ile "paranın dini milliyeti olmaz" politikasıyla her şey yabancıya satıldı.

Tabii ki bankalarda satıldı.

Hollandalı, Alman, Rus, Belçikalı, Fransız'ı hatta Yunanlısı bile koşarak gelip bizden banka satın aldı.

Türkiye bunu itibar olarak gördü.

Yabancılar Türk piyasasından kazandıkları paraları bir yandan ülkelerine götürürken, bir yandan baktılar ki Türkiye'de kaynak kuruyor. Daha fazla kredi kartı veremeyecekler, daha fazla kredi alacak insan kalmadı, dahası borçlandırılacak insan kalmadı. Olanlar da ekonominin kötüye gitmesiyle ödeyemiyorlar. Hemen daha önce çok başarılı gördükleri üst düzey yöneticileri sıkıştırmaya başladılar.

Çünkü öz sermaye kârlılığı hızla düşmeye başlamıştı.

Yatırdığı paraya karşılık kazancı hızla düşüyordu. Kazanç düşerken faizlerde yükseldi. Adam bankaya verdiği 3-4 milyar doları yine Türk Hazine Bonosu alsa daha çok kazanacaktı. Şu an için alan da yok ki, satıp parasını alıp çıksın.

O halde tek bir şey kaldı: O da bankanın üst yönetimine baskı yapmak.

Evet! Banka CEO'ları büyük baskı altında. Hatta daha düne kadar kendilerinin sistematik olarak uyguladıkları mobbing şimdi patronları tarafından bazı bankaların üst yönetime yapılıyor.

Üst düzey yöneticilerin şu günlerde moralleri çok bozuk.

Bilançolar hızla bozuluyor. Kârlar düşüyor, yasal takip hızla artıyor.

Banka takip oranları 2018 yıl sonunda yüzde 3,87'de iken 2019 Şubat ayında yüzde 4,11'e çıkmıştı. 2018 yıl sonunda 93,6 milyar TL olan Takipteki Alacaklar 12 Nisan 2019 itibarı ile 107,3 milyar TL'ye çıkarak yüzde 15,48 artmış durumda. 12 Nisan itibarıyla Bankaların Toplam Kredileri 2.531 milyar TL olduğu düşünüldüğüne Toplam Kredilere göre takip oranı da yüzde 4,24'e çıkmış durumda.

Bu hiç iyi bir tablo değil. Hem bu bankalara para sokan hissedar için hem de koltuğunu korumaya çalışan yöneticiler için.

Hissedarın psikolojik tacizinizin dozu daha da yükselecektir.

2019 bilançolarını bekliyoruz. 2018 4.çeyrek bilançolarından az da olsa kâr vardı. Şimdi bakalım ne yapacaklar. CEO'ların ilk çeyrek karnesi onların ruh sağlığını bozabilir.

Tabii ki banka yöneticileri sadece hissedarların psikolojik baskısı ile karşı karşıya değiller. Bir de siyasi otoritenin mobbingi var. Cuma günü sürpriz bir şekilde Hazine Bakanı Albayrak banka üst düzey yöneticilerini topladı. Toplantının içeriği ile ilgili bilgi verilmedi. Sadece istişare denildi. Ancak sızan bilgelere göre, CEO'ların morallerini bozacak fırçalar varmış.

Toplantıda bankalardan daha iyi bir görüntü için sermayenin güçlendirilmesi istenmiş. Yani siyasi iktidar şunu söylemiş: Patronlarınıza söyleyin bankaya biraz daha para yani sermaye koysun!

CEO'lara Allah yardım etsin. Bunu patronlara nasıl söyleyecekler. Patron zaten koyduğu parayı alamıyor ki, yenisini koysun.

Toplantıda ikinci bir konunun ise döviz tevdiat hesaplarının fazlalığı konusundaki uyarının olduğu öne sürülüyor. Türkiye'de döviz mevduatı TL mevduatını maalesef geçti. Bu dış dünyada şu izlemini veriyor. Kendi ülke halkının kabul etmediği TL'yi biz niye alalım.

Bunu algıyı kırmak ve 175 milyar dolarlık döviz tevdiat hesabını TL'ye çevirmek için bankalara bir baskı var. Nitekim bazı bankalar müşterilerini arayarak TL faizlerinin daha cazip olduğunu ve daha çok kazanabileceğini söylemeye başladı.

Tüm bunların konuşulduğu toplantı sonrası CEO'lar bir de bakanla hatıra fotoğraf çektirmişler. Banka CEO'larının yüz ifadeleri ve zoraki gülüşleri gerçekten çok etkileyiciydi.

Özetle bugüne kadar hep zavallı şubecilere yapılan mobbingi artık üst yönetim daha şiddetli yaşıyor.

Bu arada Plaza Eylem Platformu mobbingden öldüğü iddia edilen bankacı Nadide Kısa'yı çeşitli etkinliklerle anıyor. Bu etkinlik çerçevesinde bir anket düzenlendi ve Yılın Mobbingci Firması belirleniyor.

Ankette birinci çıkan firmaya Yılın Mobbing ödülü verilecek. Tabii adı ödül. Aslında utanç belgesi. Bakalım bu yıl bu utanç ödülünü Türkiye'de ilk hangi banka ya da firma alacak.

Yazarın Diğer Yazıları