Putin-Esad iş birliği Türkiye’yi mi hedef alıyor?

Putin-Esad iş birliği Türkiye’yi mi hedef alıyor?
İdlib’de Esad rejiminin düzenlediği topçu saldırıları sonucu son bir haftada toplam 12 asker ve bir sivil personelin şehit olması “Putin-Esad iş birliği Türkiye’yi mi hedef alıyor” sorusunu gündeme getirdi.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

İdlib’de geçtiğimiz hafta Esad rejiminin düzenlediği saldırıda 7 asker ve bir sivil personel şehit olurken, bugün yapılan topçu saldırısında ise 5 asker şehit oldu ve 5 asker ise yaralandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Soçi’de 2018 yılında imzaladığı mutabakat ile İdlib’deki gerginliği azaltma bölgesinin korunması ve Rusya’nın bölgede saldırı ve operasyonlardan kaçınılması için gerekli önlemleri alması gerekiyordu.

Ama Rusya bu sözlerin hiçbirisinde durmadığı gibi Türkiye'yi hedef alan, Türkiye'nin görevlerini yerine getirmediğini ileri süren çok sayıda açıklamada bulundu.

7 askerimizin şehit olduğu saldırıdan hemen sonra Kremlin Sözcüsü Peskov "Türkiye bize haber vermedi" şeklinde bir açıklama yapmıştı. Peskov'un bu sözleri Türk makamlar tarafından yalanlanmış, koordinatların hangi saatlerde Rusya'ya verildiği bilgisi bile paylaşılmıştı. 

SOÇİ'DE HANGİ HANGİ MADDELER VARDI?

Soçi’de imzalanan mutabakatta şu maddeler yer alıyordu:

1. İdlib gerginliği azaltma bölgesi korunacak. Türkiye'nin gözlem noktaları güçlendirilecek

2. Rusya Federasyonu, İdlib'de askeri operasyonlar ve saldırılardan kaçınılması için gerekli önlemleri alacak ve mevcut statüko korunacak.

3. Silahsızlandırma bölgesi oluşturulacak, bölge 15-20 km olacak.

4. Silahsızlandırma bölgesinin sınırları, sahadaki çalışmalarla belirlenecek.

5. Tüm radikal terörist gruplar silahlasızlandırma bölgesinden 15 Ekim'e kadar çıkarılacak.

6. Çatışan taraflara ait tüm tanklar, çok namlulu roketatarlar, toplar ve havanların da aralarında olduğu ağır silahlar 10 Ekim'de İdlib'deki silahsızlandırma bölgesinden çekilecek.

7. Silahsızlandırma bölgelerindeki denetimler, Türk ve Rus askerleri tarafından yapılacak. İnsansız hava araçlarıyla havadan da denetim yapılacak.

8. M4 — M5 otoyolu, güvenliğinin yıl sonuna kadar sağlanması suretiyle trafiğe açılacak.

9. İdlib'de sürdürülebilir ateşkes rejiminin sağlanabilmesi için etkili önlemler alınacak. İran, Türkiye, Rusya ortak koordinasyon merkezi geliştirecek.

10. İki taraf, her türlü tezahürde Suriye'deki terörizmle mücadele konusunda kararlılıklarını yineledi.

LAVROV, “APSENİN YOK EDİLMESİ GEREKİYOR” DEMİŞTİ

İdlib’de bulunan ılımlı-ılımsız gruplar konusunda açıklamalarda bulunan Rusya, söz konusu yapıların yok edilmesi gerektiğini belirtmişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Soçi mutabakatının imzalanmasının bir ay öncesinde yaptığı açıklamada gerilimi azaltma bölgesi olan İdlib'in, yerel halkın canlı kalkan yapılmaya çalışıldığı son büyük terör odağı olduğunu dile getirerek, her açıdan bakıldığında bu “apsenin” yok edilmesi gerektiğini ileri sürmüştü.

Yaşanan gelişmeler, Esad-Rusya işbirliğinin Soçi Mutabakatını askıya alarak, Türk Ordusu’nu hedef aldığını işaret ediyor.