Putin gerçek yüzünü gösterdi

 Rusya'nın son Çar'ı içindeki niyeti Fransa ziyaretinde ortaya koydu; "İdlib'de kontrol teröristlerin eline geçti"

İtiraf etmeden hemen önce de Türkiye'nin 8 numaralı gözlem noktasına takviyeye giden konvoyumuza "hava saldırısı" düzenletti. Rus uçaklarının hedef aldığı yerlere dikkat edin. Bizim zırllı araçların kullandığı güzergahın iki tarafı. Ölen ve yaralanlar bölgeye yerleşmiş insanlar. "İdlib'i rahat bırakın" diyen Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a verdiği cevap daha kurnazca; "Soçi'de imzalanan ateş-kes bazılarını şımarttı, azdılar."

-Yeniden değerlendirme-

Moskova'nın neler planladığı açıkça belli oluyor. Dün mutabakata vardıklarını bugün inkar halindeler. Bizim açımızdan, açılan ateşin yeni şehitlere sebep olacağı kesin. Ankara da oturup yeni strateji belirlemek zorunda. Hem de daha fazla beklemeksizin. Putin'in dişlerinin uzadığı meydanda. Fırat'ın doğusu konusunda kapalı kapılar ardında ABD ile el sıkışabiliyorsa hesaplayın. Suriye'deki rejim için çok daha fazlasını yapmaktan kaçınmaz. Türkiye'yi harcamaktan da kaçınmayacaktır. Gözlerimizi daha fazla açmalıyız

Tek konu

Putin yeni bir tezgah açmışken bizim aklımız fikrimiz kayyum atamalarında. Operasyon 30 ile yayıldı. Muhalif sözler sadece CHP kanadından çıkmakta. O da fazla yüksek değil. En ağır yüklenme cümleleri, "Seçimle gelen yine sandıkla gitmeli". Sormak istiyorum bazı illerde bu mümkün mü?

Bir tek Şırnak'taki değişimi diğer kentlere taşımak çok zor, hatta imkansız. Yine de kimi ekranlar tartışmalarını görevden almalar üzerine kurdu.

-Hükümet sözcüleri-

CNNTürk'ün Akıl Çemberi'nde yönetici olarak Başak Şengül vardı. Son ayların hemen hemen  müdahalesi olmayan oturumunu sağladı. Yanyana oturtulmuşlar dahi fazla maraza çıkarmadılar. SETAcı İsmail çağlar, Av. Derya Yanık ve İhsan Aktaş senkronize idiler. Ortak noktaları, "Seçilmiş olmak dokunulmazlık sağlamaz"dı.

-Sessiz biri-

Konsensus'un başkanı Murat Gezici için fazla sesi çıkmadı diyebilirim. Prof. Dr. Ersan Şen, kayyumlara "Davaların bir türlü karara bağlanmamasını" neden gösterdi. Herzamanki gibi hukukun üstünlüğünü ön plana çıkardı. "Görevden almazdan önce açılmış davaların sonuçlanması şart" notunu düştü.

-Tek başına-

CHP'yi temsil eden 26. Dönem Milletvekili Gülay Yedekçi için "herkese yetti" yorumu yeterli. Kendini bolca övmesiyle temayüz etti. Kaz Dağları'ndaki direnişe gittiğini, bir sürü öğrenciye burs verdiğini anlatmayı da ihmal etmedi.

Bekliyoruz

Nicolas Dijovne istifa etti. İçinizden kaç kişi tanıyor. Bilmeyenlere biraz bilgi vereyim. Arjantinli Bakan, hem de maliyeden sorumlu. Peki bu kararı neden verdi. Çünkü ülkesinde ekonomi iyice kötüleşti. Ne diyeyim hayırlı olsun. Bir de  temenni de bulunalım; "Darısı bizimkinin başına!"

Süre bitti

Dün itibarıyla İstanbul'da ikamet izni verilmeyen Suriyeliler için gönderilme işlemleri hızlandı. Kalmakta direnenler ilk yerleştikleri ile yollanacaklar. Hiç kaydı olmayanlar ise doğrudan kamplara.

Bu arada yeni mi tekrar mı bilemediğim Pasaport da konuyu işledi. Hem de dünya çapında. Mete Çubukçu artık konunun bir bileni. Görüşlerine başvurduğu isimler de donanımlı

Dünyada açlık ve işsizlik sürdükçe "hedef ülke"ye göçlerin devam edeceği irdelendi. Faciaların da çaresizlik yüzünden oluştuğu vurgulandı. İnsan kaçakçılarının başına üşüştüğü "karapara" var oldukça bu dramın devam edeceği çok açık.

-Eski dostlar-

Öte yandan BM İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi'nin Türkiye Temsilcisi Metin Çorabatır'ı programda görmekle mutlu oldum. Onunla Tercüman'da birlikte çalıştık. Dış haberler servisinde çok başarılıydı. Artılarından en önemlisi saygısıydı. En son Kuzey Osetya'daki Çerkezlere yardım için bağlantı kurmuştuk. Burada bir kişiye daha şükranlarımı sunmak istiyorum; Kızılay eski Genel Müdürü Tekin Küçükali. Rüşvet isteyenlerin altından girip üstünden çıkarak bu yardımları yerine ulaştırabilmişti.

GÜNÜN SÖZÜ:

Güçsüzlük ve sessizlik el ele gider. Margaret Atwood

Yazarın Diğer Yazıları