Putin ve Erdoğan'dan ortak açıklama

Putin ve Erdoğan'dan ortak açıklama
Bu yılki 7. görüşmelerini gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme sonrası basın açıklaması düzenliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin Beştepe'de bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirecekleri görüşmelerde, Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra başta Kudüs konusundaki son gelişmeler ile Suriye'deki durum, bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından 2 lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

"Türkiye Rusya işbirliği her geçen gün daha da güçleniyor. Ziyaretler ve telefon görüşmelerimiz ile ortak bakış açısı geliştiriyoruz. Siyasi seviyedeki bu ahenk beşeri ilişkilerimize de aynı şekilde yansıyor. İkili ticaret hacmimiz yüzde 30 oranında bir artış göstermiştir.

Bugün değerli dostum Putin ile bölgesel meseleri de ele alma imkanımız oldu. 

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması tüm dünyada büyük infihal oluşturdu. Haftasonu protestolarda İsrail askerleri 4 Filistinliyi şehit etti. İsrail yangına körükle gitmeye devam ediyor. Değer sahibi hiç kimsenin bu cinayetleri görmezden gelmesi mümkün değildir. 

Kudüs konusunda Putin ile benzer yaklaşımlar içersinde olduğumuzu gördüm. Suriye'deki durumu da ele aldık. Soçi'de ele aldığımız konuları değerlendirme fırsatımız oldu. Bundan sonraki adımımız Soçi'de  ikinci görüşmemizi yapacağız.

Türkiye ve Rusya arasındaki bu yakın ilişki bölgesel istikrar olarak da önemlidir, anlamlıdır. Ayrıca S-400 konusuna dair ilgili arkadaşlarımızı gerekli çalışmayı yapmak için bu hafta bir araya gelip bu işi neticelendirecektir."

Rusya Devlet Başkanı Putin'nin konuşmasından satır başları:

"Görüşmelerimiz yapıcı hava içinde gerçekleşti. Uluslararası ve bölgesel gündemin güncel konularını da ele aldık. Moskova ile Ankara arasındaki işbirliği gerçekten başarılı bir şekilde gerçekleşiyor. Ticari ve ekonomik alandaki engeler kalktı.

Türk tarım ürünlerin Rusya'ya ihracatı artmış bulunuyor. İleriki adımların liberalleşmesi konusunu nasıl ilerletebileceğiz bunları görüştük. 

Rusya'dan Türkiye'ye turist akımı artıyor.

Akkuyu'nun kurulmasıyla ilgili çalışmalara başlatıldı. Karadeniz'in dibinden 2 ayrı hat kurulacaktır bu proje çerçevesinde.

Bugünkü çalışmamız esnasına ilgili kredi anlaşmasında mutabık kaldık. Suriye topraklarının neredeyse tamamı teröristlerden kurtarılmış durumda.

Suriye'de siyasi çözüm konusunda 22 Kasım tarihinde yapılan görüşmede, mutabıkların yerine getirilmesinin adımlarını konuştuk.

Bugün bu konuları Esad ile görüştük. Cenevre konularına hız verecek adımları görüştük. Bu yılın sonunda yapılacak Astana hazırlıklarını görüştük. Sayın Erdoğan'ın Suriye konusundaki çabalarını taktir etmek istiyorum. 

Amerikanın Kudüs kararı bölgedeki konuları daha da dengesizleştirmektedir. Barış sürecini baltalayan bir karardır. Sayın Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı hakkında beni bilgilendirdi. Biz iyi komşuluk temelinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

İlgili Haberler