Putin yenilecek… Bugün olmazsa yarın…

Putin yenilecek… Bugün olmazsa yarın…

Rusya dünyada en geniş sınıra sahip bir devlet. 17.08.242 km². Rusya''dan sonra Kanada (9.984.670 km²), Çin (9.706.961 km²), ABD (9.629.091 km²), Brezilya (8.515.767 km²) geliyor. Türkiye (783.562 km²) 37. sırada.

Osmanlı Devleti, en geniş sınırlarına 1683 yılında ulaştı. 22 milyon kilometrekareyi bulur. 1683 Viyana Kuşatması bir dönem noktasıdır. Osmanlı bundan sonra ittifak kurmuş devletlerle savaşa girecek, yenile yenile 1699''da Karlofça''da masaya oturmak mecburiyetinde kalacaktır.

Karlofça, Sırbistan''dadır. Adı Sremski Karlovci olarak geçer.

Orta Avrupa, Balkanlar, Kuzey Afrika, Hicaz, Mezopotamya, Kafkasya ve Anadolu, Osmanlı sınırları içindeydi. 26 Ocak 1699 tarihinde eski Roma İmparatorluğu''nu devam ettirmek emelinde olan başını Almanların çektiği Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu ile imzalanan Karlofça Antlaşması''yla Osmanlı''ya artık zeval görünmüştür.

Karlofça Antlaşması, Osmanlı Devleti''nin toprak kaybettiği ilk antlaşmadır.

Osmanlı''ya karşı Katolikler ve Ortodokslar birlikteydi. Ruslar da Osmanlı''ya karşı amansız savaş vermişlerdir. Osmanlı Devleti ile Rusya tarihte sık karşı karşıya geldi, Osmanlı hemen hepsini kaybetti. Öyle ki; Ruslar, 1877-1878 savaşında İstanbul kapılarına kadar dayandılar. Putin eğer Ukrayna''yı yutarsa, Ukrayna''yı gözetip kollayan Türkiye''den intikam almak için harekete geçmeyeceğini kimse söyleyemez.

Rusya''nın zayıf anında, çok geniş alana yayılan Türklerin bayrak kaldıracağından hiç şüpheniz olmasın. Türkler geçmişte, Kazan''da ve Kırım''da akıl almaz katliama uğradıklarını unutmamışlardır. Daha yakına geldiğimizde, 1916''da, Çarlık Rusya''yı biterken Orta Asya''da Türk ülkelerinde hâkimiyet kuran Ruslar, Birinci Dünya Savaşı''nda, ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördükleri için askere alınmayan Türkler askere çağrılıp cepheye sürülmek istenince büyük isyan çıktı. Rus ordusu isyanı güçlükle bastırdı. 673 bin Türk katledildi; 168 bini Sibirya''ya sürüldü; 300 bini de Doğu Türkistan''a kaçmak zorunda kaldı. Bu insanların malları ve arazileri isyanın bastırılmasına yardım eden Rus göçmenlere dağıtıldı. İşin şaşırtıcı tarafı, bu isyan Bolşeviklerin Çarlığa karşı işini kolaylaştırdığı için isyancıların önde gelenleri sonra "kahraman" ilan edildiler. (Putin''in Lenin''e kırgın olduğunu biliyorsunuz. Yakın zamanda yaptığı uzun konuşmasında, Lenin için Ukrayna''yı Rusya''dan kopardı, diyor, çok kızıyordu.) Türkler İkinci Dünya Savaşı''nda cepheye gönderilmişler; kaçabilenler ve esir düşenler, Ruslara karşı Türkmenistan Lejyonu''nu kurmuşlardı. Bu lejyonda Kırım doğumlu ünlü romancı Cengiz Dağcı''nın, Özbekistan doğumlu ünlü ilim adamı Baymirza Hayıt''ın olduğunu biliyorsunuz. (Baymirza Hayıt''la uzun mülâkatım vardır. Bulabilirsem burada vereceğim.)

Kim ne derse desin tarih tekerrür ediyor. "İslâm" adına savlet eden Osmanlı, Hristiyan müttefiklere karşı yenilgiye uğruyor. Şimdi dünyada kutsal ittifaklar yok ama çıkar ittifakları var. Yine de bu çıkar ittifakları, içlerinde, kutsiyet de barındırır. Ruslar "Ortodoks" olarak hiçbir zaman dinî emellerinden de vazgeçmiş değillerdir. Halk üzerinde etkili olan Ortodoks kilisesinin bir gözünün İstanbul''da olmadığını kimse söyleyemez.

NATO''yu bahane edip Putin''in saldırılarını görmezden gelenler, hedefte Türklerin olduğunu bilmelidirler.

Ve imparatorluklar muhakkak ama muhakkak yıkılıyor.

Rusya da dağılacak. Ukrayna''yı şimdi içlerine alsa bile, hiçbir surette iflah olamayacaklardır.

Putin kesinlikle kendi topuğuna sıkıyor.

Yazarın Diğer Yazıları