Putin'i anlamak için tarihi bilmek...

Putin'i anlamak için tarihi bilmek...

Yeni Rus Çarı Putin Ukrayna''ya saldırdı. Kendisini haklı çıkarmak için Lenin''e yüklendi:

"Ukrayna diye bir ülke yoktu. Ukrayna, Lenin''in eseridir ve varlığını komünizme borçludur. Sovyetler dağılırken komünizm bitti denildi, ama asıl şimdi bitiyor."

Bizim komünistlerimiz ne diyecekler bilemiyorum.

("Komünist" derken, sakın yanlış anlamasınlar. Anadolu''da "komünist" küfür yerine kullanılırdı. O dönem komünistlerimiz de halktan çekindikleri için bu sıfatla anılmak istemezlerdi. Kendilerini "devrimci", daha ötesi "Marxist" tesmiye ederlerdi. Komünistlerimiz, ismini salavatla andıkları Nâzım Hikmet''in başına gelenler meselâ... Adam "Ben komünistim!" diye bas bas bağırırdı. Zaten Moskova güdümlü Türkiye Komünist Partisi''nin yöneticisiydi ve ömrünün sonuna kadar bu yöneticilikten da vazgeçmiş değildi. Ama adamın gurur duyduğu bu sıfat örtülmek istendi. Hatta kitapları basılırken sansür edildi. Marxistlerimiz şimdi açıktan "Biz komünistiz." diyorlar. Gerçekçi olmak lâzım. Kendini, ne isen öyle adlandırmalısın. "Ben komünistim!" diyebilenlere selâm olsun.)

Putin''in emelleri ve komünistlerimizin tavrı üzerine yazacağız. Bugün kitap günümüz.

Kıymetli fıkıh hocalarımızdan Prof. Dr. Abdulkadir Şener arada notlar gönderir, sorularımı cevaplandırır. Sağ olsunlar, bizi aydınlatır.

Hocamız Osmanlı yazısıyla çıkmış bir kitabı hatırlattı. Notu şöyle:

"Cumartesi günleri çok ilginç kitaplar tanıtıyorsunuz. Sizden bir kitabı daha tanıtmanızı rica ediyorum. Belki bu kitap elinizin altında var: Hukuk-ı İslâmiyye âlimlerinden Hindli Abdul Majid (Abdulmecid), İngiltere ve Âlem- İslâm, İstanbul Matbaa-i Âmire, 1328 (1910 Hicrî./ 1912-13 Rumî). Yazar İngilizce olarak kaleme aldığı bu eseri bizim Londra Elçiliğimize teslim etmiş. İstanbul''da Hariciye Kalemi''nde Türkçeye çevrilip bastırılmış. Gelirinin de Hilâl-Ahmer''e (Kızılay''a) verileceği belirtiliyor. / Kitabın baş tarafındaki on bölümünde İslâm dünyasının İngiltere ile sıkı dost olmasının gerekli olduğu belirtiliyor. Kalan bölümlerde Hindistan''daki Müslümanların hukukî ve toplumsal hayatları anlatılıyor." 

Abdulkadir Şener Hocamıza çok teşekkür ediyorum.

Dikkat ederseniz kitap İttihat ve Terakkî''nin yönetime ağırlığını koymaya başladığı bir zamanda yayınlandı.

(İttihat ve Terakkî''nin tam hâkimiyeti Enver Bey''in 23 Ocak 1913''te Bâbıâli baskınında, Sadrazam Kıbrıslı Kâmil Paşa''yı istifa ettirmesinden sonra başlar.)

Hocamız kitap metnini de yolladı. Kapağında şöyle yazıyor:

Hâsılât-ı sâfiyesi Hilâl-i Ahmer Cemiyeti''ne mahsustur / İngiltere ve Âlem-i İslâm / Eser: Hukuk-ı İslâmiyye muallimlerinden Hindli Seyyid Abdulmecid / Akabe-i ulyâ-yı hazret-i hilafet-penahîye arz ve takdim edilmek üzere Hindli Seyyid Abdulmecid Efendi tarafından Londra Sefaret-i Seniyyesi vasıtasıyla irsâl olunup Hâriciye Nezareti Umûr-ı Siyasiyye Müdîriyet-i Umûmiyesi Tercüme Şubesi''nce tercüme edilmiştir."

Yazar İngiltere''de yaşıyor ve İngilizlerin desteğini alıyor. Belli ki, İngilizlerle Osmanlı yakınlaştırılmak isteniyor.

Kitabın mukaddimesinin sonunda teşekkür ettiği isimler arasında Enver Bey de var.

İngiltere ve Enver Bey... 1915''te "düşman" İngilizlerin liderliğinde Çanakkale''yi geçmek istediğinde Başkomutan Vekili Enver Paşa idi. "Düşman"a direnen Enver Paşa''nın komutasındaki orduydu. Bu ordunun subayları arasında Mustafa Kemal de vardır. Üstün başarılar göstermiş, Enver Paşa''nın imzasıyla değişik makamlara getirilmiştir. (Enver Paşa ve Dönemi kitabımızda bu belgeleri verdik.)

Seyyid Abdulmecid''in "İngiltere ve Âlem-i İslâm"ı, akademik çalışmalar yapanlar için bir kaynak.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları