Putin'in esrarengiz ideoloğu

Rusya’da ve Batı’da medya yeni cumhurbaşkanı Medvedev’in seçimine odaklandığından Kremlin’deki Putin’in gizemli gölgelerine ışık tutamıyor kolay kolay. Oysa geçtiğimiz şubat ayında, Putin henüz cumhurbaşkanıyken iktidar partisi (Putin bu partinin genel başkanlığına seçildi) Birleşik Rusya’nın Merkez Yürütme Kurulu Politika Dairesi’ne İvan Demidov getirildi.
İvan Demidov 44 yaşında; mesleği ise televizyonculuk. 1990’lı yılların başlarında Rus gençliğine yönelik programlarından ötürü gençliğin idollerinden biri haline gelmişti. Demidov, SSCB’nin dağılmasıyla ortaya çıkan yeni Rusya Federasyonu’nda kısa sürede atıldığı siyaset alanında hızla yükseldi. Bu arada sürdürdüğü talk-show programlarıyla komünizm karşıtlığının ülkede prim yapmasını sağlayanların başında geliyordu. Bir anlamda Sovyet sonrası yeni kuşağın “özgürlükçü” sözcüsüydü Demidov. Bu arada dinci Ortodoks bir kanal olan Spas da anti-Amerikan programlarıyla dikkat çekti. Putin’in de dikkatini çeken Demidov, onun politik propaganda ekibinde yer almaya başladı.
Ancak Demidov’un asıl özelliği, yeni bir evrensel Sovyet İmparatorluğu kurma fikrinin şampiyonu, Rus Genelkurmayı’nın danışmanı ve Avrasya Partisi’nin (Hareketi) lideri Prof. Aleksandr Dugin’in öğrencisi olması. “Kuşkusuz, Aleksandr Dugin’i tanımam benim yaşamımda bir kırılma noktasıdır” diyen Demidov, Hitler’in harika çocuğu ve SS güvenlik şefi Reinhard Heydrich’le bile kıyaslanabiliyor bazı muhalif Rus gazetelerinde. Demidov açık açık “Putin’in kararlı bir Avrasyacı olduğunu” söyleyebiliyor. Daha da çarpıcı olansa onun şu sözleri:
“Avrasyacı hareket, çeşitli Alman aşırı milliyetçilerini de bünyesinde barındıran ve yüzyıllardır varlığını sürdüren ’Avrasyacı düzenin’devamıdır.” 1990’lı yıllarda ünlü televizyoncu, Hitler’in savaş suçlarını lanetlemesine rağmen Nasyonal Sosyalizm’in Prof. Dugin’in bugüne kadar savunageldiği “Üçüncü Yol” un bütünsel birliği olduğunu da öne sürmüştü. Yine 1990’lı yıllarda yazdığı yazılardan birinde Almanya ve İtalya’daki faşist başarısızlıklarından sonra Rusya’da faşizmin gerçek anlamda başarıya ulaşacağına inandığını vurguluyor.
Bugün Putin’in iktidar partisinin şef ideoloğu İvan Demidov’un ideolojik dünyası işte böyle. Başbakan olan Rusya’nın gerçek cumhurbaşkanının partisinin ideolojik şefini Hitler’in geçmişteki ideoloji ve propaganda şeflerinden ayıran sınır, belki de onun daha post-modern ve Alman değil Rus olması... 

Yazarın Diğer Yazıları