Putin'in gizli silahını İngiliz basını ortaya çıkardı

Putin'in gizli silahını İngiliz basını ortaya çıkardı
Rusya merkezli bir özel askeri şirket olan Wagner Grubu ile bağlantılı Putin’in yakın müttefiki, kişisel olarak Rus hapishanelerini gezdiği ve Ukrayna’daki savaşa katılmak için mahkûmları işe aldığı iddia edildi.

Dailybeast’ın haberine göre;  Rusya’nın farklı bölgelerindeki farklı tesislerde tutulan iki mahkûmla röportaj yapan Rus bağımsız medya kuruluşu Mediazona yeni rapor yayınladı. Yayınlanan yeni rapora göre son haftalarda iddia edilen olay, yeni asker alma eğilimlerinin farklılaştığına dair çok sayıda rapor ortaya çıkması oldu. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş devam ederken yaklaşık altı aylık savaşta ağır kayıplarla tükenen Rus güçlerini desteklemek için başvurulan yeni yöntem olduğu belirtiliyor.

“Putin''in şefi” olarak bilinen Yevgeny Prigozhin''in ilk kez mahkûmlara kişisel olarak hitap ettiği söylendi.

İsmini vermek istemeyen bir mahkûm ise öncelikler katiller ve soyguncularla ilgilendiklerini dile getirdi. Öte yandan uyuşturucu bağımlılarına ve tecavüzcüler gibi suçlulara temkinli yaklaşıldığını da ekledi.

Mahkûm, çok sayıda üye olmasına dikkat çekerken katılmak için herhangi bir zorlama olmadığını belirtti. Tahminde bulunan mahkûm en az 200 mahkûmun hevesle kabul ettiğini söyledi.

Putin’in sırdaşı olarak bilinen Yevgeny Prigozhin''in, teklifi sunduğu mahkûmlara hizmetleri karşılığında ücretsiz bir af ve maaş teklif ettiğini ve ölme ihtimallerinin ise yalnızca yüzde 15 olduğunu vaat etti.

Ziyaret sırasında Prigozhin''in aktardığına göre konuşan bir mahkûm, Prigozhin’in söylediklerini şöyle aktarıyor: “Benimle buradan ayrılırsan ya özgür bir adam olarak döneceksin ya da öleceksin. Düşmanları öldürmeniz ve liderlik emirlerine uymanız gerekecek. Geri çekilenler olay yerinde vurulacak.”

Diğer iddialardan biri Prigozhin''e Wagner''in diğer temsilcilerinin eşlik ettiği söylenirken gerçekleştirdikleri ziyaretlerin ardından telefon kullanımlarının ise engellendiğini öne sürdü.

İnsan hakları grubu Gulagu.net''in kurucusu Vladimir Osechkin, geçtiğimiz günlerde Facebook''ta, yüksek güvenlikli bir tesisteki bir mahkumun, Putin''in dostu Prigozhin''in Temmuz ayı sonlarında helikopterle gelip yaklaşık 150 mahkumu savaşa katılmaya ikna ettiğinden bahsettiği yazıyı kaleme aldı.

Wagner''i işe alma iddiasını da yakından takip eden bağımsız yayın kuruluşu Verstka''ya göre, paralı asker grubu Rusya genelindeki 17 farklı ceza kolonisinde 1.000''den fazla mahkûmu işe aldı.

Prigozhin''in şirketi Concord Management''ın basın servisinin, Wagner''in Ukrayna''daki savaş için askere alma yönündeki iddiaları hakkında Verstka''ya yaptığı açıklamada, iş adamından mahkûmları işe alıp almadığını doğrudan yanıtlamaktan kaçındığı, ancak kendisinin “mahkûm olduğunu” kabul ettiği bir yorumu geri gönderdiği bildirildi.

Wagner Grubu Rus paramiliter örgütü. Çeşitli şekillerde özel bir askeri şirket, bir paralı asker ağı veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin''in fiili bir özel ordusu olarak tanımlanmaktadır.

İlgili Haberler