"PYD sorunu da Suriye ile çözülür"

"PYD sorunu da Suriye ile çözülür"
Emekli Büyükelçi Onur Öymen "Suriye, PYD için, 'Bölücü terör örgütü' demişti. PYD, Suriye'nin önemli petrol kaynaklarını işgal etti. Bu örgüte karşı Suriye'nin yapacağı hiçbir şey yok mu?" dedi.

Fatih Erboz / Ankara

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, "Güvenli Bölge" ile ilgili Türkiye - ABD arasında çok ciddi anlayış farklılıkları bulunduğunu, yapmamız gerekenin Suriye rejimi ile temasa geçmek olduğunu söyledi. Öymen, Suriye'de Güvenli Bölge ve anayasa çalışmaları ile ilgili birçok şey konuşulurken Beşar Esad'ın dikkate alınmamasının doğru olmayacağını belirtti. "Suriye'nin kendi ülkesi, orası Suriye toprağı, bu konularda söyleyeceği söz yok mu?" diye soran Öymen, şunları vurguladı:

"PYD'yi terör örgütü olarak ilan ettiniz; o ve başkalarıyla mücadele ediyorsunuz Suriye topraklarında. Suriye, PYD için, 'Bölücü terör örgütü' demişti. Bu örgüte karşı Suriye'nin yapacağı hiçbir şey yok mu? PYD, Suriye için çok önemli olan petrol kaynaklarını işgal etmiş vaziyette. Suriye buraları geri almak için uğraştı ama ABD engel oldu. Orada Suriye faktörünü dışarıda bırakarak hiçbir şeyi engelleyemeyiz, sorunları çözemeyiz. Bu nedenle diyoruz Türkiye Suriye ile konuşmalı. Suriye faktörünü dışarıda bırakarak Türkiye'nin tek başına terör örgütüyle mücadele etmesi kolay olmaz. Türkiye, 'Bizim Suriye ile işimiz yok orada terör örgütüyle tek başımıza mücadele ederiz' anlayışı içinde. Bunu savunması da kolay olmayacaktır. Suriye, 'Bu terör örgütü değildir' dese ve yine bu bölücü örgüt Türkiye'ye saldırıda bulunacak olsa o zaman bunun bir izahı olur. Suriye de PYD'yi terör örgütü olarak tanımlandığı andan itibaren siz Suriye'yi tamamen devre dışı bırakarak 'Ben buraya müdahale ederim' derseniz o zaman orada olmayı savunması zor olur. Suriye şunu söylese: Bu terör örgütüdür ama bizim bunlarla mücadele etmeye gücümüz yetmiyor. Türkiye'den başka ülkelerden katkı bekliyoruz dese o da olur. Hiçbiri olmayacak bunların bir tek Türkiye kalacak ortada. Burada Suriye faktörünü çok iyi değerlendirmemiz lazım. Suriye ile iletişime geçiyorlar ama belki alt düzeyde. En azından Dışişleri Bakanlığı devrede olmalı."

Onur Öymen, Güvenli Bölge konusunda Türkiye ile ABD'nin farklı şeyler anladığını söyledi. Güvenli Bölge ile Türkiye'nin "geniş bir bölge, PYD'nin yaşayamayacağı bir bölge"yi anladığını belirten Öymen, şöyle devam etti: "ABD, 'Dar alanda varlığınızı sürdürebilir ve devriye gezersiniz, bunun gibi şeyler yapabilirsiniz' diyor. Yani Türkiye ile ABD'nin Güvenli Bölge tanımları örtüşmüyor. Türkiye belli bir noktaya gitti, o bölgeyi tuttu diyelim ama onun güneyinde kalan PYD ne olacak? Aynen Kuzey Irak'taki gibi. Oraya operasyon yapıyoruz ama Kandil'e gidemiyoruz. Biz gidemiyoruz ama Barzani yönetimi ve Irak hükümeti de gitmiyor. Suriye'de de aynı şey oluyor. Belli bir noktaya gittikten sonra terör örgütü sadece Türkiye tarafından mı mücadele konusu onacak. Onun dışında Suriye ne yapacak? ABD geriye kalan PYD'lileri nasıl koruyacak? O kadar çelişkilerle dolu bir konu ki neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Bu sıkıntıya anlatamıyoruz çünkü Rusya, İran, ABD de bizi desteklemiyor. Destekleyebilecek bir Suriye var, onlarla da ilişkimiz yok."