Ramazan köşesi (17.gün)

Ramazan köşesi (17.gün)

GÜNÜN DUASI

Ey Rabbimiz! Senden dünya ve ahirette afiyet ve her

türlü kötülüğü bizden uzaklaştırmanı niyaz ediyoruz.

Müslümanları ve bütün insanlığı afetlerden koru...

KUR'AN'DAN ÖĞÜTLER

Allah'ı nasıl inkar edersiniz...

* Rabb'inize kulluk edin ki (Allah'ın) azabından korunasınız.

(Bakara; 21.) * O (Rabb) ki yeri sizin için bir döşek, göğü de bir bina yaptı. Gökten su indirdi, onunla size rızık olarak çeşitli ürünler çıkardı. Öyleyse siz de, bile bile, Allah'a eşler koşmayın. (Bakara; 22.) * Muhakkak ki Allah bir sivri sineği, hatta daha üstününü misal getirmekten çekinmez. İman edenler bilirler ki, o şüphesiz haktır, Rabb'lerindendir. Ama küfre saplananlar: "Allah böyle bir misal ile ne demek istedi?" derler. Allah onunla birçoklarını şaşırtır, yine onunla birçoklarını yola getirir. Onunla ancak o fasıkları şaşırtır. (Bakara; 26.) * Allah'ı nasıl inkâr edersiniz ki, ölü idiniz sizleri diriltti.

Sonra sizleri yine öldürecek, sonra yine diriltecek, sonra da döndürülüp ona götürüleceksiniz. (Bakara; 21.) * İnkâr edip âyetlerimizi yalanlayanlara gelince, onlar da cehennem ehlidirler. Orada ebedî olarak kalacaklardır. (Bakara; 39.) * Ey İsrailoğulları, size verdiğim nimetimi hatırlayın. Bana verdiğiniz sözü tutun ki Ben de size verdiğim sözü tutayım ve sadece Benden korkun! (Bakara; 40.)

BİR HADİS

"Burnu yere sürtünsün! Burnu yere sürtünsün! Burnu yere sürtünsün!" dedi. "Kimin ya Rasûlallah?" diye kendisine sorulunca da şöyle buyurdu: "Anne babasından birisinin ya da her ikisinin ihtiyarlığında yanlarında bulunup da cennete giremeyenin!" (Müslim, Birr, 9.)

BİR AYET

Ey iman edenler! Size bir fasık bir haber getirirse, bilmeyerek bir topluluğa zarar verip yaptığınıza pişman olmamak için o haberin doğruluğunu araştırın. (Hucurât, 49/6)

MERAK ETTİKLERİNİZ

"Vallahi" kelimesi ne anlama geliyor?

Basit bir "Vallahi" kelimesi, Müslüman olarak ağır yükümlülükler altına girmemize sebep olur. Yemin ettiğimizde Allah'ın adını anmıyor olsak bile, eğer içinde yaşadığımız toplumun ulvi değerlerini şahit tutuyorsak,

yine yemin etmiş sayılırız. İslam dininde yemin etmek mübah davranış olarak kabul edilse de, edilmiş yeminlerin sorumluluklarını yerine getirememe riski oldukça yüksektir.

Dolayısıyla iyi bir Müslüman'ın yemin etmekten kaçınması tavsiye edilir. Kur'an'da, "Yeminlerinizi koruyunuz" (Mâide, 89) ve "Allah adına yaptığınız ahidleri yerine getirin. Allah'ı kefil tutarak kuvvetlendirdikten sonra yeminlerinizi bozmayın. Şüphesiz ki Allah yaptıklarınızı bilir" (Nahl, 91) buyurulur. Düşündüğümüzden çok daha ağır bedelleri olan yeminden kaçınmanın en güzel yolu, sözüne güvenilen ve çevresi tarafından böyle tanınan biri olmak.

RAMAZAN MUTFAĞI

Kadir Usta'nın

Ramazan menüsü

Mengen pilavı

* Tarhana çorbası * Tas Kebabı * Mengen Pilavı

* Salata * Şekerpare

MALZEME:

* 2 su bardağı pirinç * 3 çorba kaşığı tereyağı * 3 su bardağı et suyu

(tavuk suyu da olabilir) * 250 gr mantar * 4-5 adet taze soğan

* 2 domates * 2 yeşil biber * bir tutam toz şeker * karabiber * tuz

YAPILIŞI:

Mantarları ve sivri biberleri ince kıyın. Pirinci yıkayıp süzgece alın.

Bir tencerede yağı eritip önce mantarları sonra da biberleri kavurun.

Kıyılmış yeşil soğanı ve pirinci ekleyip kavurmaya devam edin. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın ve tenceredeki

malzemeyle birlikte soteleyin. Et suyu, toz şeker, tuz ve karabiberi de

ekleyip 15 dakika kısık ateşte pişirin. Dinlendirdikten sonra servis yapın.