Ramazan köşesi (27.gün)

Ramazan köşesi (27.gün)

GÜNÜN DUASI

Ey Rabbimiz! Bizi dalaletten, bid'atlardan, belalardan, kötülüğe sevk eden nefsin şerrinden koru. Bizi bir an olsun nefsimizle baş başa bırakma.

KUR'AN-I KERİM'DEN ÖĞÜTLER

Allah iyilik edenleri sever

* Andolsun, sizler güçsüz olduğunuz halde Allah size Bedir'de yardım etmişti. Allah'tan sakının ki, O'na şükretmiş olasınız. (Al-i İmran 123) * O zaman sen müminlere: "Rabbinizin size, indirilmiş üç bin melek ile yardım etmesi size yetmez mi?" diyordun. (Al-i İmran 124) * Evet, sabreder ve (Allah'tan) korkarsanız, onlar ansızın üzerinize gelseler, Rabbiniz size nişanlı beş bin melekle yardım eder. (Al-i İmran 125) * Allah, bunu size sırf bir müjde olsun ve kalpleriniz bununla yatışsın diye yaptı. Yardım, yalnız daima galip ve hikmet sahibi olan Allah katındandır. (Al-i İmran 126)

* Göklerde ve yerde olanların hepsi Allah'ındır. Dilediğini bağışlar, dilediğine azab eder. Allah, çok bağışlayan, çok esirgeyendir. (Al-i İmran 129) * Ey iman edenler! Kat kat artırılmış olarak faiz yemeyin. Allah'tan sakının ki kurtuluşa eresiniz.

(Al-i İmran 130) * Kâfirler için hazırlanmış olan ateşten sakının.

(Al-i İmran 131) * Allah ve Peygambere itaat edin ki, size de merhamet edilsin. (Al-i İmran 132) * Rabbinizin bağışına ve genişliği göklerle yer arası kadar olan, Allah'tan gereği gibi korkanlar için hazırlanmış bulunan cennete koşun! (Al-i İmran 133) * O (Allah'tan hakkıyla korka)nlar, bollukta ve darlıkta Allah için harcarlar, öfkelerini yutarlar, insanları affederler.

Allah iyilik edenleri sever. (Al-i İmran 134) * Ve onlar çirkin bir günah işledikleri, yahut nefislerine zulmettikleri zaman Allah'ı hatırlayarak hemen günahlarının bağışlanmasını dilerler. Allah'tan başka günahları kim bağışlayabilir? Bir de onlar, bile bile, işledikleri (günah) üzerinde ısrar etmezler. (Ali İmran 135) * Gevşemeyin, üzülmeyin, eğer hakikaten inanıyorsanız, muhakkak üstün olan sizsinizdir. (Al-i İmran 139)

BİR HADİS

Lezzetleri yok edeni (yani ölümü) çok hatırlayın. (Tirmizî, Zühd, 4.)

BİR AYET

Her nerede olursanız olun ölüm size yetişir, son derece sağlam kaleler içinde de bulunsanız yine kurtulamazsınız. Onlara bir iyilik erişirse "Bu, Allahtandır" derler, bir kötülüğe uğrarlarsa, "Bu, senin yüzündendir." derler. Ey Muhammed! De ki: "Hepsi Allah'tandır." Bu topluma ne oluyor ki, hiç söz anlamaya yanaşmıyorlar? (Nisa: 78)

MERAK ETTİKLERİNİZ

KALB

Sözlükte "çevirme, döndürme, değiştirme, kalp" anlamlarına gelen kalb, tasavvufta, ilâhi hitabın mahalli ve muhatabı, marifet ve irfanın kaynağı, keşf ve ilham mahalli, kalb gözü; insan-ı kâmil demektir. Tasavvufun konusu, kalb temizliğidir. (M.C.)

Bu sayfanın hazırlanmasında Diyanet İşleri

Başkanlığı yayınlarından faydalanılmıştır.

RAMAZAN MUTFAĞI

Kadir Usta'nın

Ramazan menüsü

Zeytinyağlı bakla

* Kremalı sebze çorbası * Dana haşlama

* Erişte * Zeytinyağlı bakla * Söğüş salata

-----------

MALZEME:

* 1 kg bakla, 1 limonun suyu * 3 soğan n 1 dal taze sarımsak * 8 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 çorba kaşığı un * 1 tatlı kaşığı tozşeker

* 1.5 su bardağı sıcak su * 5-6 dal dereotu, yeterince tuz

YAPILIŞI:

Baklaları yıkayıp ayıklayın. Kararmaması için yarım limon suyu ilave edilmiş suda bekletin. Soğan ve taze sarımsağı temizledikten sonra ince ince doğrayın. Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanı pembeleştirin, unu ilave ederek kavurun. Baklanın suyunu süzüp ekleyin. Taze sarımsağı ilave edip karıştırın. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte 5 dakika pişirin. Tozşeker, tuz, sıcak su ve kalan yarım limonun suyunu ilave edip baklalar yumuşayana kadar pişirin. Dereotunu temizleyip kıyın. Baklanın üzerine serpiştirip pencerenin kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. Arzuya göre sarımsaklı yoğurt ilave edilebilir.