Ramazan köşesi (3. gün)

Ramazan köşesi (3. gün)

Ey Rabbimiz! Rızanı kazanabilmek için

yaptığımız bütün hayırları, aminsiz

geçemediğimiz o içten, kalbe tesir

eden dualarımızı bu mübarek ayda lütfunla,

Kereminle kabul buyur... Amin.

***

KUR'AN SÖZLÜĞÜ

Ayet nedir?

Sözlükte "açık alâmet, işâret, emâre, iz ve nişâne" demektir. Çoğulu ây ve âyât'tır. Allah'ın varlığına delâlet eden şeylere ve peygamberlerin hak olduğunu ispat eden mucizelere de âyet denir. Kur'ân'da bu kelime; aynı temel anlamları içerecek şekilde mucize (Bakara, 2/211; Mü'min, 40/78), alâmet (Bakara, 2/248), ibret (Nahl, 16/11), acâib iş (Mü'minûn, 23/50), delil (Rûm, 30/20-25; İsrâ, 17/12) ve Kur'ân âyeti (Nahl, 16/101) karşılığı olarak kullanılmıştır.

Kur'ân, sûrelerden, sûreler de âyetlerden oluşmuştur. Âyet, sonu ve başı belli olan, uzun veya kısa, bir harf veya birkaç kelime veya cümleden oluşan Allah'ın sözlerine denir. Her âyet Kur'ân'dır. Anlamlı en kısa âyet bir kelime olan ve "yemyeşil" anlamındaki "müdhâmmetân"dır (Rahmân, 55/64). En uzun âyet ise bir sayfadır (Bakara, 2/282). Fâtiha sûresinin başındaki besmele dâhil, Kur'ân da 6236 âyet vardır. Diğer sûrelerin başlarındaki âyetler, sûreleri birbirinden ayırmak için konulmuştur, o sûreden birer âyet değildir.

 Âyetlerin son kelimelerine kendisinden sonra gelen âyeti ayırdığı için "fâsıla" (çoğulu, fevâsıl) denir. Âyetlerin sûrelerdeki dizilişi vahiy ile belirlenmiştir (tevkîfî). Âyetlerin bir kısmı Mekke'de bir kısmı da Medine'de inmiştir. Manalarının anlaşılırlığı bakımından âyetler muhkem ve müteşâbih kısımlarına ayrılmakla birlikte (Âl-i İmrân, 3/7) sağlam ve güzel olma bakımından bütün âyetler, muhkem ve müteşâbihtir (Hûd, 11/1; Zümer, 39/23). İlk inen âyetler Alâk sûresinin ilk beş âyetidir. Son inen âyetler hakkında görüş birliği yoktur. Bakara sûresinin 278 ve 281, Nisâ sûresinin 176, Tevbe sûresinin 128-129, Nâs sûresinin 1-3 ve Mâide sûresinin 3. âyetlerinin son inen âyetler olduğu söylenmektedir.

***

BİR HADİS

İnsanoğlu, kıyamet gününde; gençliğini nerede ve ne suretle harcadığından, yaptığı işleri ne maksatla yaptığından, malını nerede ve nasıl kazandığından, nerelere sarf ettiğinden, vücudunu ve sıhhatini nerede ve ne surette yıprattığından sorguya çekilmedikçe yerinden ayrılmaz. (Al-Tirmidhi, "Kıyamet",1)

***

BİR AYET

Eğer Biz bu Kur'an'ı bir dağa indirseydik elbette sen Allah korkusundan o dağı boynunu eğerek paramparça olmuş görürdün. İşte Biz insanlara bu misalleri düşünsünler diye veriyoruz. (Haşr, 59/21)

RAHMET DÜNYASINDAN

***

Duanın makbulü

İki dua reddolunmaz veya pek nadir reddolunur: Bunlar ezan okunurken yapılan dua ile savaş anında düşmanla boğaz boğaza gelindiği sırada yapılan duadır. (Ebu Davud, "Cihad" 39)

***

Bu sayfanın hazırlanmasında Diyanet İşleri

Başkanlığı yayınlarından faydalanılmıştır.

***

RAMAZAN MUTFAĞI

Kadir Usta'nın

Ramazan menüsü

BULGUR PİLAVI

Brokoli çorbası * Püreli tas kebap

* Bulgur pilavı * Kıvırcık salata * Kemal paşa tatlısı

-----------

MALZEME:

----------------

* 3 çorba kaşığı tereyağı

* 1 çorba kaşığı salça

* 2 su bardağı bulgur

* 4 su bardağı sıcak su

* Taze nane

* Yeterince tuz

YAPILIŞI:

------------

Bulguru yıkayıp, suyunu süzün. Bir tencerede tereyağını eritin, üzerine

salçayı ilave ettikten sonra 2-3 dakika kavurun. Bulguru ilave ettikten sonra 2-3 dakika daha kavurun. Sıcak suyu, tuzunu ekledikten sonra karıştırın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Piştikten sonra üzerin kağıt havlu ile örtüp kapağını kapatın. 15-20 dakika kadar demlenmeye bırakın. Sonra üzerine taze nane ilave ederek servis yapın