Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler! Oruç tutulur mu

Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler! Oruç tutulur mu
Rebiülevvel ayı bugün başladı. Vatandaşlardan bu mübarek ay rebiülevvel ayında neler yapılmalı ve oruç tutulur mu? şeklinde sorular gelmeye vaşladı. İşte Rebiülevvel ayı ibadetleri hakkında her şey

Sefer ayından sonra gelen üçüncü ay Rebiülevvel ayı bugün başladı. Rebiülevvel ayının on ikinci gecesi Mevlid Kandili olarak idrak ediliyor. Peki, rebiülevvel ayında neler yapılmalı, nasıl ibadet edilmeli, yapılacak ibadetler nelerdir? Bu mübarek aylarda oruç tutulur mu? Resullah efendimizin dünyaya gelince,  amcası Ebu Leheb’in cariyesi Süveybe, (Kardeşin Abdullah’ın oğlu oldu) diyerek kendisine müjde getirince, sevinmişti. (Ona süt vermek şartı ile, seni azat ettim) demişti. Bunun için, Ebu Leheb’in, her mevlid gecesinde, azabı biraz hafiflemektedir. Mevlid gecesi sevinen, o geceye kıymet veren müminlerin pek çok sevap kazanacağı buradan da anlaşılmaktadır. Hâfız Muhammed ibni Cezeri Şafii diyor ki: (Ebu Leheb rüyada görülüp, ne halde olduğu sorulduğunda, çok azap çekiyorum. Ancak, her yıl, Rebiul-evvel ayının 12. geceleri, azabım hafifliyor. Resulullah dünyaya gelince, müjde veren cariyemi sevincimden azat etmiştim. Bunun için, bu gecelerde azabım hafifliyor) dedi. Ebu Leheb gibi azgın bir kâfirin azabı hafifleyince, O yüce Peygamberin ümmetinden olan bir mümin, Onun doğduğu gece sevinir, malını uygun yerlere dağıtır, ziyafet verir, böylece, Peygamberine olan sevgisini gösterirse, Allahü teâlâ onu Cennetine sokar.)

REBİÜLEVVEL AYINDA ORUÇ TUTULUR MU?

Rebiul-evvel ayının 11 ve 12. günleri arasındaki gecedir. 11 veya 12. gününde oruç tutmak iyi olur.

Peygamber efendimiz, Pazartesi günü oruç tutardı. Sebebini sorduklarında, (Bugün dünyaya geldim. Şükür için oruç tutuyorum) buyurdu. (Hak Sözün Vesikaları)

REBİÜLEVVEL AYINDA YAPILMASI GEREKEN İBADETLER

İki Rekat Sünnet: İlk rekâtında fatihadan sonra Kul ya Eyyühel kâfiruni ikinci rekatında da ihlas sureleri okunmak suretiyle namaz eda edilir.

İki Rekat namaz kılınır. İlk rekâtında Fatiha'dan sonra " Ve liküllin deracatin mimma amilü vema Rabbüke bi gafilin amma yağmelun" ikinci rekatında da "Vağbud Rabbeke hatta ye'tiyekel yakin." ayeti kerimeleri okunmalıdır.

Namaz selâm ile ikmal edildikten sonra, iki defa daha tekrar secde edilir. Ve her secde de yedişer defa (Subhane Rabbilyel alâ) denilir.

Secde bittikten sonra, seccadede oturulken 7 defa "Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve rabbül Melâiketü Verruh" okunur.

Rebiülevvel ayı ne zaman, rebiülevvel ayında yapılması gereken ibadetler gibi çok sorulan sorunun cevabı için takip edin.