Reddettikleri teklifi müjde gibi sundular!

Reddettikleri teklifi müjde gibi sundular!
CHP'nin polislerin ve öğretmenlerin ek gösterge rakamlarının 3000'den 3600'e çıkarılması için verdiği önergeyi TBMM'de reddeden AKP, bunu 6 ay sonra seçim vaadi haline getirdi.

Bilun ÇELİK/Ankara

CHP'nin emniyet hizmetleri sınıfına mensup kamu görevlileri ile eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına mensup kamu görevlilerinin maaşlarının artırılması amacıyla polislerin ve öğretmenlerin ek gösterge rakamlarının 3000'den 3600'e çıkarılması için verdiği önergeyi TBMM'de reddeden AKP, bunu 6 ay sonra seçim vaadi haline getirdi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın, önceki gün 146 kalkınma projesi olarak açıkladığı seçim beyannamesinde, ek göstergenin 3600'e çıkarılmasını şu sözlerle müjde olarak açıklamıştı: "Polislerimizin öğretmenlerimizin hemşirelerimizin din görevlilerimizin ve diğer idarecilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3600'e çıkaracağız. Buradaki adaletsizliği bu vesileyle inşallah gidermiş oluyoruz. Böylece ülkeleri ve milletleri için fedakarca çalışan bu kamu görevlilerimizin emekliliklerinde de verdikleri hizmetlerin karşılığın alabilmelerini temin ediyoruz."

Oysa CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel'in, öğretmenlerin 3000 olan ek göstergelerinin 3600'e çıkarılması için verdiği önerge, 22 Kasım 2017'de AKP oylarıyla TBMM'de kabul edilmemişti. CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu'nun 2016'da verdiği ek gösterge önergesi de yine AKP'lilerin oylarıyla reddedilmişti.

Artış özellikle 800 bin öğretmenle 250 bin polisi ilgilendiriyor. Göstergenin arttırılması özellikle öğretmen ve polisler açısından önemli. Yıpranma payı alarak emekliliğini öne çekecek meslekler arasına öğretmenler de yer alıyor. 20 yıl görev yapan bir öğretmen yıpranma payı olarak 5 yıl kazanıp böylece 5 yıl daha erken emekli olma imkanına kavuşacak. Ayrıca ek gösterge düşük olduğu için emekliliği gelmiş birçok öğretmene emekli olma hakkı doğuyor. Ek gösterge 3600 olarak kabul edildiğinde öğretmenlerin büyük bir kısmının emekli olması bekleniyor. Böylelikle kadro bekleyen atanmamış öğretmen adayları sayısında da büyük azalma meydana gelecek. Verilere göre KPSS'ye başvurmuş fakat öğretmen olarak ataması yapılmamış olan üniversite mezunlarının sayısı 2017 verilerine göre 412 bin. YÖK'ün istatistiklerine göre 2017 yılı itibarıyla öğretmen olabilmek amacıyla sadece eğitim fakültelerinde okuyanların sayısı ise 228 bin.

Ayrıca bu gösterge sayesinde öğretmenlerin özellikle emekli olduktan sonra maaşı eskisi kadar azalmayacak ve ikramiyeleri de artacak. Ek gösterge artışı, aylık brüt ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde de önemli. Ek göstergenin 3000'den 3600'e çıkarılması halinde öğretmen yıpranma payı 15-20 bin lira, emekli aylığı da 400-569 lira artmış olacak.