Referanduma terörlü destek

Referanduma terörlü destek
Peşmergenin referandumu sürecinde PKK'nın Türkiye'deki eylemlerinin arttığını söyleyen emekli Korgeneral Karakuş, "Bunu ABD ve İsrail istiyor" dedi.

Fatih Erboz / Yeniçağ

Peşmerge başı Barzani referandum yapmaya hazırlanırken, PKK da Türkiye'de eş zamanlı olarak eylemlerini arttırdı. Türkiye Emekli Subaylar Derneği Başkanı emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, PKK'nın bunu özel olarak yaptığını belirtti. Karakuş, "Barzani'yi destekleme eylemleri bunlar. Bunu zaten ABD ve İsrail istiyor. Saklanacak bir şey yok. Özel olarak onlar istiyor, bunun sonucunda TSK, güneye uzanma konusunda, Suriye'de operasyon yapmasında sıkıntı çeksin, yapmasın diye, bu eylemler yapılıyor. Ellerinden geldiği kadarıyla engellemeye çalışıyorlar" dedi. 25 Eylül'den sonra yaşanacakların siyasi ortama bağlı olduğunu ifade eden Karakuş, şunları söyledi: "25 Eylül'e kadar bizimkiler değişik bir müdahale yaparlarsa birçok şey değişir. Hemen hemen artık Deyrizor için son noktaya gelindi. Kuzeyden PYD girmeye çalışıyor, güneyden de Suriye güçleri geliyor. Artık bu noktadan sonra Türkiye bekleyecek. Suriye güçlerini bekleme noktasına geldik. PYD kuzeyini alıyor gözüküyor. Bana göre kuzey-güney paylaşımı var. Fırat ile birleşen bir ırmak akıyor, o noktayı almaya çalışıyor PYD. Bir yerde Irak ile ilgili sınırı da genişletmiş oluyor. Barzani'nin ne olacağı meçhul, ondan bağımsız olarak hareket ediyorlar. Deyrizor'a pek hevesli gibi gözükmüyorlardı ancak PKK/PYD o tarafa doğru da yöneldi." Olayların çok lehimize gelişmediğini aktaran Karakuş, S-400 bataryalarının ne olacağını da herkesin beklediğini bildirdi. Karakuş, "Onu da göreceğiz. Eğer Rusya ile anlaşma olursa İdlib ile ilgili anlaşma sonuçları olacak demektir" diye konuştu. 

25 Eylül'de yapılacak referanduma tepkilerin olduğunu anlatan Karakuş, şöyle devam etti: "PYD ve ABD'nin sıkıntısı Irak kuvvetlerinin Telafer'i ve Musul'u alması. Kısa bir mesafe var bizim sınır ile Musul arasında. Burada peşmerge ile Irak kuvvetleri arasında bir çatışma olursa o zaman farklı durumlara gebe bölge. Bağımsızlık referandumunun sonucunda ne olur? Burada bir sorun olursa orası birleştirilebilirse bir yerde referandumu yaptığına pişman olur Barzani. Orada en büyük sıkıntı onlar için peşmerge ve Irak ordusunu karşı karşıya gelmesi. Burada İran'ın, Rusya'nın ve Çin'in de gücü var. Çin doğal olarak bu konjonktürde bu bölgenin de durulmasını pek istemiyor. Bir çatışma istiyor kendi menfaatleri açısından."

Bizim PKK ile mücadelemizde her geçen gün elimizin güçlendiğine vurgu yapan Karakuş, "Her ne kadar ABD yardım etse de bizim elimizde insansız hava araçlarımız var. Bu araçlar arttığı için görme imkanımız artıyor. Hava kuvvetlerimiz de vuruyor" şeklinde konuştu. PKK eylemlerinin artışının nedeninin Barzani'nin İsrail'in ve ABD'nin zorlaması olduğunun altını çizen Karakuş şunları dile getirdi: "TSK'yı burada oyalamak istiyorlar. Türkiye PKK'dan temizlenir. Suriye'de ve Irak'ta nasıl gelişme olur bilemiyorum, ama Suriye'deki olası bir oluşumu tanımamız mümkün değil. Bugünkü gibi Kandil, Zap gibi bölgelere yaptığınız gibi operasyon yapabilecek misiniz? Mesele biraz da bu. ABD ile sıkıntılar artarsa oraya hava savunma füzeleri koyar mı? Bunlarla denge işini halledebilecekler mi bu önemli."

ABD'nin kendi içinde ve bölgesinde sıkıntılar olduğunu belirten Karakuş sözlerini şöyle tamamladı: "Son 25 yılda ABD savunmaya 25 trilyon dolar harcadı. Bu da ABD halkını bunalttı. Görünen o. Bundan yararlanmak lazım. Bütün bu ortam içinde Türkiye dik durmalı."

İlgili Haberler