Reina saldırısı şüphelisi hakim karşısında

Reina saldırısı şüphelisi hakim karşısında
İstanbul'da yılbaşı gecesi 39 kişinin öldüğü Reina saldırısını gerçekleştiren IŞİD'li terörist Abdulkadir Masharipov'a silah ve mühimmat temin ettiği ileri sürülen İbrahimjon Asparov (42) Danimarka'da tekrar hakim karşısına çıktı.

İstanbul'da yılbaşı gecesi 39 kişinin öldüğü Reina saldırısını gerçekleştiren IŞİD'li terörist Abdulkadir Masharipov'a silah ve mühimmat temin ettiği ileri sürülen İbrahimjon Asparov (42) Danimarka'da tekrar hakim karşısına çıktı.

Kolding Şehir Mahkemesinde, zanlının Türkiye'ye iadesine ilişkin görülen üçüncü duruşmada Asparov hazır bulundu.

Savcının ve Asparav'ın avukatının taleplerini dinleyen hakim, şüphelinin tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

GELECEK DURUŞMA, 1 AY SONRA YAPILACAK.

Zanlı Asparov, Türkiye'nin talebi üzerine ilk olarak Danimarka Polis İstihbarat Teşkilatının (PET) devreye girmesiyle 29 Haziran'da Güneydoğu Jutland polisi tarafından gözaltına alınmış, ifade işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı.

Türkiye'nin girişimiyle ikinci defa gözaltına alınan Asparov, 20 Temmuz'da çıkarıldığı mahkemeye üç polis, bir tercüman ve avukatı eşliğinde gelmişti.

Savcı Dorthe Möller-Andersen ilk duruşmada, Türkiye tarafından Asparov'a yöneltilen suçlamaların özetini okumuş ve şüphelinin Türkiye'ye iade kararı netleşinceye kadar öncelikle 4 hafta tutuklu kalmasını istemişti.

Savcının talebini yerinde bulan hakim, İbrahimjon Asparov'un tutukluluğuna karar vermiş, Asparov'un avukatı ise bu karara itiraz etmişti.

Ağustos'ta düzenlenen ikinci duruşmaya zanlı Asparov ile avukatı video konferans yoluyla katılmış, hakim şüphelinin tutukluluğunun devamına karar vererek, duruşmayı 13 Eylül'e ertelemişti.

"İADE MAHKEME KARARINA BAĞLI"

Danimarka kamu yayın kurumu DR'ye konuşan Savcı Dorthe Möller-Andersen, Türkiye'nin 18 gün içinde Danimarka'ya Asparov için iade isteğinde bulunması gerektiğini bildirmişti.

Türkiye'nin Asparov'un iadesine yönelik isteğinin Kraliyet Savcısı (Devlet Savcısı) tarafından olumlu karşılanması durumunda, şüphelinin bu kararı mahkemeye taşıma hakkı olduğunu belirten Möller-Andersen, iade kararının ilk olarak Şehir Mahkemesi, ardından da Temyiz Mahkemesinde görülme olasılığının bulunduğunu ifade etmişti.

Ortaköy'deki eğlence kulübü Reina'ya yılbaşı gecesi terörist Abdulkadir Masharipov tarafından düzenlenen silahlı saldırıda 39 kişi yaşamını yitirmişti. Saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlenmiş, Masharipov ise 17 Ocak'ta gerçekleştirilen operasyonda İstanbul Esenyurt'ta yakalanmıştı. Masharipov'a, saldırıda kullandığı silah ve mühimmatı Danimarka'da yaşayan Özbek asıllı İbrahimjon Asparov'un verdiği iddia edilmişti.