Reis Bey'in Kıbrıs çıkartması ne getiriyor ne götürüyor!

Reis Bey'in Kıbrıs çıkartması ne getiriyor ne götürüyor!

R. T. Erdoğan, Kıbrıs Savaşı''nın 47. yılında, Kurban Bayramı''nda, davetine icabet edenlerle Ada''ya çıkartma yaptı.

İki günlük ziyarette Türkiye''nin, Ada''nın, dünyanın bütün meselelerini çözdü. "Büyük devlet"te öyle çözmek kolay değil; çözerken birileri düğümleniverir. Çok itirazlar yükseldi.

Bütün kararları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti''nin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar değil; R. T. Erdoğan verdiğine göre Ada artık tamamen Türkiye''ye bağlandı.

Afganistan meselesini bile Kıbrıs''ta bitirdi. Taliban''la aynı inançtayız, anlaşırız, demeye gelen sözler etti. Taliban daha planlı. Sözcüsü, Türkiye ile iyi ilişkiler, geçmiş tarih falan dedi ama hiçbir surette Türk askerinin bölgede olmasını istemedi. (Aklıma geldi. İlahiyatçı ilim erbabı Taliban''ı masaya yatırmalı, icraatı Kur''ân''la ne derece bağdaştığını ortaya koymalıdır! Benim Taliban''ın Müslümanlığından şüphem var!)

Reis Bey, sosyal medya meselesini de Kıbrıs''ta bitirdi! Neden Kıbrıs''ta bu meseleye girdiğini açıklayacağım. Önce Kıbrıs dönüşünde tayyare sohbetinde sosyal medyaya nasıl yasak getireceklerine dair söylediklerini okuyalım:

"... Özellikle yalan terörü hususunda bir adım daha atılması gerekiyor. (...) Sorun bizim açımızdan çok daha can yakıcı. Çünkü bizdeki muhalefet partisi bu yalan terörünü siyasetinin tek malzemesi yapmış durumda. Dolayısıyla bizdeki durum çok daha ciddî ve demokrasimiz adına çok daha büyük bir tehdit."

Bu sözlerin satır arasını okuduğunuzda Saray''ın hoşuna gitmeyen her şeye yasak geleceğini anlıyorsunuz.

Şu meseleyi Kıbrıs dönüşü açmasının sebebi de yine Kıbrıs''la ilgili.

Kıbrıs üzerinden İstanbul Kanalı inadı ti''ye alındı. İnternette bir harita dolaşıyor. Kıbrıs''ın çıkıntısı Karpaz''ı bilirsiniz. Ada''nın büyüklüğü ölçüsüne göre bayağı uzun bir çıkıntı. 80 km.''yi buluyor. Girne''den kalkacak bir gemi bu 80 km.''yi dolanıp Magosa''ya varacaktır. Yolu kısaltmak için Karpaz bir kanalla bölünüyor. Müthiş buluş! Harita üzerine "İkinci müjde Kanal Kıbrıs" yazmışlar. Reis Bey, elbette buna bozulacak, sosyal medyayı hizaya sokmayı hızlandıracaktır!

KKTC''de halledilecek bir mesele de saray. En büyük müjdesi saray oldu. İmparator bakiyenin reisine de saray müjdesi yakışır!

Kıbrıs çıkartması ne getiriyor ne götürüyor? Kıbrıs meselesini en iyi değerlendirecek isimlerden Prof. Dr. Erol Manisalı, bu çıkartmada Reis Bey''in stratejik hatalarını sıraladı. Katılırsınız, katılmazsınız... Ben duyurayım:

"1) Türkiye''de hükümetler Kıbrıs konusunda hep TBMM''yi arkalarına alarak iktidar-muhalefet tüm partilerin desteği ile hareket etmişlerdir: İnönü, Demirel, Ecevit bu politikadan hiç ayrılmayarak başarı sağladılar. / AKP (ve Erdoğan) ise TBMM ve muhalefeti adeta yok sayarak hareket etti: Kıbrıs konusunda bölünmüş bir Türkiye resmi sergiledi. / 2) Siyasal İslamcı ideolojiyi Kıbrıs''ta da sürdürme yolunu seçti: Suriye ve Mısır''daki yanlışı tekrarladı. Oysa Kıbrıs Türk toplumu bu konuda olağanüstü bir duyarlılığa sahiptir: İş ters tepecektir. / 3) Kıbrıs Türk toplumu içinde, ''bölünme ve kutuplaşmaya yol açtı''. Zaten federasyon ve Türk toplumu ve devleti zıtlaşması içindeki Kıbrıs''ta, sorunu çözeceğine daha da derinleştirdi. / Bu üç büyük hata Türkiye''nin ulusal çıkarları ve Kıbrıs Türk toplumunun (ve devletinin) geleceği bakımından çok zararlı tohumlar ekmiştir." (Cumhuriyet, 22 Temmuz 2021)

Kıbrıs çıkartması daha çok tartışılacak.

Yazarın Diğer Yazıları