Reuters duyurdu. İngiltere ve AB'den Brexit sonrası ticari ilişkilerde uzlaştı

Reuters duyurdu. İngiltere ve AB'den Brexit sonrası ticari ilişkilerde uzlaştı
Avrupa Birliği ve İngiltere, Brexit kapsamında 31 Aralık'ta anlaşmaları sonlandıracak ancak ticaret ve güvenlik alanlarında anlaşma üzerine yoğunlaşılmıştı. Yetkililerden yapılan açıklamaya göre AB ile İngiltere arasında ticaret anlaşması noktasında uzlaşıya varıldı.

AB ve İngiltere ticari ilişkilerde uzlaştı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasında bugün yapılan görüşmeler sonucunda ticaret anlaşmasında uzlaşı sağlandığı duyuruldu.

Avrupa Birliği'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu'nun Başkanı Ursula von der Leyen, "Rekabet kuralları adil olacak ve öyle olacak" ifadelerini kullandı. Leyen, rekabetin bozulması halinde devreye girecek etkili araçların kabul edildiğini vurguladı.

Komisyon Başkanı Leyen, Birleşik Krallık ve AB'nin iklim değişikliği, enerji, güvenlik ve ulaşım gibi karşılıklı çıkar alanlarında işbirliğine devam edeceğini açıkladı.

yenicag-ab-ingiltere2.jpg

11 AYLIK SÜREÇ TAMAMLANDI

İngiltere, Avrupa Birliği'nden 31 Ocak 2020'de çıkmıştı. Ancak ticaret işbirliğinde süreç bu şekilde işlemedi ve 11 ay daha işbirliği devam etti. Sürecin sonlanmasıyla tarafların yeni kurallara karar ve onay vermesi gerekiyordu. 

yenicag-ab-ingiltere.jpg

ANLAŞMA NELERİ KAPSIYOR?

Anlaşma sonrası açıklama yapan Başbakan Boris Johnson konuşmasından notlar;

- Britanya kamuoyuna 2016 referandumunda ve geçen yılki seçimde vaat edilen her şey bu anlaşmayla yerine getirildi.

- Paramızın, sınırlarımızın, yasalarımızın, ticaretimizin ve balıkçılık yaptığımız suların kontrolünü geri kazandık. 

- Anlaşma, Britanya'nın her parçasındaki aileler ve işyerleri için harika haber. Bugüne dek AB ile sıfır gümrük vergisi ve sıfır kotaya dayanarak varılan ilk serbest ticaret anlaşmasını biz imzaladık.

- Bu, her iki tarafın da bugüne dek imzaladığı en büyük ikili ticaret anlaşmasıdır, 2019 itibarıyla 668 milyar sterlin değerinde ticareti kapsamaktadır.

- Britanya'nın egemenliğini geri kazanmasıyla ilgili kilit önemdeki kırmızı çizgilerimizin hepsinde başarıya ulaştık.

- Avrupa Adalet Divanı'nın bir rolü olmayacak.

ANLAŞMA OLMASAYDI NE OLACAKTI?

İki taraf salgın süreci de hesaba katılırsa uzun ve zorlu bir müzakere süreci yönetti. Ancak son noktalara gelirken görüşme trafiği de artmıştı. Özellikle İngiltere ile Avrupa kıtası arasındaki sularda balıkçılık yapılması ve ortak güvenliğin nasıl sağlanacağı üzerine tartışmalar yoğunluk kazanmıştı.

İki taraf anlaşma konusunda olumsuz olsaydı ithalat ve ihracat için ödenecek vergiler hem İngiltere tarafında hem de AB tarafında artacaktı. 

(Kaynak: Hürriyet)

 

İlgili Haberler