Reuters'tan çarpıcı Türkiye Esad iddiası!

Reuters'tan çarpıcı Türkiye Esad iddiası!
Reuters haber ajansı Türkiye'nin Suriye politikasıyla ilgili ilginç bir iddiada bulundu. Reuters, Türkiye'nin Beşar Esad'ın pozisyonu konusundaki tutumunu yumuşatabileceğini yazdı.

Reuters haber ajansı, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt bölgesi kurulmasını engellemeye çalışma konusundaki kararlılığı, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın pozisyonu konusundaki tutumunu yumuşatabileceğini yazdı.

BBC Türkçe'nin haberine göre Türkiye'nin dış politika manevralarının ülkenin etkisini artırmaktansa daha da izole ettiğini belirten ajans, dış politika değişikliğinin işaretlerinin Başbakan Binali Yıldırım'ın "düşmanlarımızı azaltacağız, dostlarımızı çoğaltacağız" ifadesiyle ortaya çıktığını ifade ediyor.

ESAD'LA AYNI SİYASETİ SAVUNUYORUZ

DEĞİŞİM SİNYALİ

Suriye konusundaki değişim sinyallerinin yanı sıra, Reuters'a göre, Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu'nun İsraille ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda adımlar atıldığını söylemesi de bir başka siyaset değişikliği işareti. 

TÜRKİYE VE İSRAİL ANLAŞMASI YAKIN

Reuters'a bilgi veren bir yetkiliye göre, Türkiye ile İsrail arasında bir anlaşmaya varılması yakın. Yetkili, "Her iki tarafta da bir çözüm bulunması için gerekli siyasi irade mevcut. Size vaktini söyleyemem ama anlaşmaya varmamız oldukça yakın." diyor.

Bu da Türkiye'yi Esad'ın müttefiki Rusya ve terör örgütü IŞİD'e karşı savaşan ABD ile ilişkilerinde zora sokuyordu. Üst düzey bir AKP yetkilisi Reuters'a yaptığı açıklamada, "Esad sonuçta bir katil. Kendi halkına işkence ediyor. Ama Kürtlerin özerkliğini desteklemiyor. Birbirimizi sevmeyebiliriz ama bu konuda aynı siyaseti savunuyoruz" dedi.