Reza Zarrab ABD'de yine gündem oldu

Reza Zarrab ABD'de yine gündem oldu
ABD’de İran’a ambargonun ihlali dahil çeşitli suçlamalardan yargılanan İranlı kökenli Türk işadamı Rıza Zarrab'ın güçlü savunma ekibinden New York Belediyesi eski Başkanı Rudolph Giuliani’nin başının davayla ilgili verdiği yazılı ifade nedeniyle “derde gi

Zarrab davasını ve ilgili gelişmeleri çok yakından izleyen Amerika’nın Sesi’ne (VOA) göre, hukuk uzmanları, Başkan Donald Trump'a çok yakın bir isim olan Giuliani’nin Zarrab davası kapsamında verdiği bir ifadenin, davadan el çektirilmesine yol açabileceği yorumunu yaptı.

Rudolph Giuliani,  temsil ettiği hukuk şirketinin, Türkiye devletiyle temasları ve hukuki ilişkisinin Zarrab davasını üstlenmesinde çıkar çatışması yaratıp yaratmayacağı yönünde mahkeme yargıcı Richard Berman’ın sorduğu sorulara geçen Pazartesi günü noter onaylı yazılı ifade ile yanıt vermişti.

İfadesinde Trump’ın yedi Müslüman ülkeden gelen göçmenlere kısıtlamalar getiren kararnamesiyle bir bağlantısının olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan  Giuliani,  “Ne ben ne de benim firmam, Trump hükümetinin temsilciliğini yapmıyor. Özellikle de Trump hükümetinin her hangi bir komisyonunda Müslümanlar’a getirilen kısıtlamayla ilgili bir hizmet vermedim. Açıkça Trump yönetimi tarafından yayınlanan kısıtlama kararnamesin yazılmasına bir katkım olmadı” demişti, 

Ancak Giuliani’nin geçen Ocak ayında bir tv kanalında söz konusu kararnamenin yayımlanmasından önce  bu kararnamenin yasallığının sağlanması için Başkan Trump’ın bizzat kendisini arayıp bir komisyon kurmasını istediğini ve  Başkan Trump’ın talebi üzerine bu komisyonu oluşturduğunu söylerken komisyonda Zarrab’ın diğer avukatı olan ABD  eski Adalet Bakanı Michael Mukasey’in de yer aldığını anlattığına dikkat çekildi. 

“GİULİANİ’YE CEZA DAVASI AÇILABİLİR, BARODAN ATILABİLİR”

Bu arada, VOA’nın  görüşüne başvurduğu hukukçular Giuliani’nin federal mahkemeye verdiği yeminli ifadenin başına iş açabileceği görüşünü dile getirirken  Giuliani’nin son verdiği ifadenin dört ay önceki televizyon demeciyle çelişmesinin, mahkemeye “yalan ve yanıltıcı” beyanda bulunmak olduğunu savundular.

Hukukçuların,  mahkemeyi yanılttığı tespit edilirse Giuliani’nin "Zarrab’ın avukatlığını sürdüremeyeceğini, barodan atılabileceği, hakkında ceza davası açılabileceği” gibi değerlendirmeleri yaptıklarına da dikkat çekildikten sonra Giuliani’nin çelişkili ifadelerinin ABD’de basının da gündeminin olduğu, haberlerde Giuliani’nin başının “büyük derde girebileceği” kaydedildiği anlatıldı.