Rıza Çalımbay'lığa soyunanlara!

Trabzonspor'a geldiği günden beri, ben diyeyim "rüştünü ispat edemeyen", siz söyleyin "eski günlerini mumla aratan" Sosa, Rıza Çalımbay'ın tercihi ile Fenerbahçe maçının ikinci yarısında üstlendiği görevin hakkını azda olsa verince, başta spor basını olmak üzere Trabzon camiasının neredeyse tümü "En iyisini ben bilirim" hesabıyla adeta teknik direktör kesildiler!

Baksanıza, Rıza Çalımbay'ı yerden yere vuranı mı ararsın?

Ya da, kendisini 40 yıllık teknik direktör sananı mı ararsın?

Yetmedi, kağıt üzerinde takım kurup, üzerine de bir saha çizip, sonra da  işaretleye işaretleye "Ben olsam Yusuf'un yerine Sosa'yı oynatır, Kucka'yı Önazi'ye tercih etmez, Burak'ın yanına Rodellega'yı koyar, Olcay'ı da keserdim" diye Rıza Çalımbay'a parmak sallayanları mı?

***

Bu bana Trabzonspor'da teknik direktörlük yapan George Leekens'in, "Trabzon'da herkes teknik direktör" ironisi ile Napolyon Bonapart'a atfedilen şu kıssayı hatırlattı:

Ünlü Fransız Mareşal'i Napolyon, düşmanları karşısında üst üste mağlubiyetler almaya başlayınca, Savaş Konseyi üyeleri tarafından sorguya çekilmeye başlanmış.

Hükümetten bir bakan geçmiş tahtadaki haritanın başına, "Ben olsam buradan şuraya cephe açar. Şu tepeleri çevirir, bu ovalardan geçer, karşı dağları sarardım" diyerek parmakları ile vura vura akıl vermeye başlamış.

Tam bu sırada Napolyon ayağa fırlamış ve "Parmak işaretiyle bunlar yapılabilseydi, oralar ele geçirilebilseydi, bu savaşlar kazanılabilseydi,  ben tüm Avrupa'ya alırdım" dedikten sonra gerisin geri dönerek yerine oturmuş!

***

Kıssadan hisse: Herkes kendi işini ifrata vardırmadan yapsın.

"Bekâra kadın boşamak kolaydır" hesabıyla sorumluluk yükünün ne kadar ağır olduğunu anlamadan, bilmeden "bilgiçlik" yapmaya kalkmasın. Kısacası herkes, hakkını, haddini ve hududunu bilerek konuşsun,yazsın!

Hele hele, karşında 2.708 gündür yenemediğin, dahası da bu takımında, 7 yıldır gündeminden eksik etmediğin bir Fenerbahçe olduğunu da unutmadan, o stresi, yükü, sorumluluğu da omuzlarınıza koyun bakalım! Siz ne yaparsınız?

***

Haa, Rıza Çalımbay'ın eksikleri, hataları yok mu?

Kimin yok ki?

Adam da, "Hatam yok" demiyor ki!

Böylesine ağır sorumluluğun altında bir adamı eleştirirken, sadece oynatılacak oyuncular konusunda, "o olmalıydı, bu olmamalıydı" diyebilecek kadar teknik adamlığa soyunanlara, "biraz da o yükün ağırlığını hissederek, idrak ederek, empati ile  kendinizi Rıza Çalımbay'ın yerine koyup, hissederek kamuoyuna kelâm eyleyin" derim.

***

Not:

Sözüm, makul ve mantıklı eleştirilerini yüzde 100 oranında kendini teknik direktör yerine koymadan yapanlara değildir.

Yazarın Diğer Yazıları