Robert Mueller: 'On binlerce yazışma ele geçti'

Robert Mueller: 'On binlerce yazışma ele geçti'
ABD'de Rusya soruşturması için özel savcı olarak görevlendirilen Robert Mueller'ın, Başkan Trump'ın kampanya ekibine ait on binlerce elektronik postayı elde ettiği bildirildi.

ABD'de Rusya soruşturması için özel savcı olarak görevlendirilen Robert Mueller'ın, Başkan Trump'ın kampanya ekibine ait on binlerce elektronik postayı elde ettiği bildirildi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, kampanya döneminde faal olan Amerika için Trump (Trump for America) isimli kuruluş ise söz konusu elektronik yazışmaların yasal olmayan şekilde elde edildiğini öne sürdü.

Yürütülen soruşturma adına konuşan bir sözcü ise "adli sürece uygun" hareket edildiğini açıkladı.

FBI soruşturması, Rusya'nın ABD başkanlık seçimlerine müdahale iddialarıyla Trump'ın kampanya ekibiyle Rusya arasındaki olası bağlantıların araştırılmasını içeriyor.

2017 Nisan ayında başlayan soruşturma kapsamında şu ana dek 4 kişi suçlandı.

'KONGRE'NİN HAREKETE GEÇMESİ GEREK'

Donald Trump, 2016'nın Kasım ayında başkan seçildikten yaklaşık üç ay sonraki yemin törenine kadar olan geçiş döneminde faal olan "Trump için Amerika" isimli kuruluş, bu süre içinde devlete ait bir kurumun ofisleri ve elektronik altyapısını kullanmıştı.

Özel savcı Mueller'ın soruşturma ekibinin de söz konusu elektronik yazışmaları, bu devlet kurumundan elde ettiği bildiriliyor.

Elektronik postaların yasal olmayan şekilde elde edildiği iddiasıyla Kongre'ye bir mektup yazan Kory Langhofer isimli avukat, söz konusu devlet kurumunun bu kayıtların sahibi olmadığını savundu.

Langhofer, bu yazışmaların, talep edilme olasılıkları nedeniyle önceden ayrıldığını ancak Mueller'in bunları aylar önce elde ettiğinin öğrenildiğini aktardı.

Avukat, gelecekteki başkanların kampanya ekiplerinin özel kayıtlarına, "devlet kurumları tarafından politik amaçlar doğrultusunda uygunsuz şekilde müdahale edilmemesi için de Kongre'nin harekete geçmesi gerektiğini" ifade etti.

Mueller soruşturması adına konuşan sözcü Peter Carr ise, elektronik yazışmaların elde edilişi sırasında, adli sürece uygun hareket edildiğini söyledi.

KUSHNER'E AİT YAZIŞMALARDAN DA SÖZ EDİLİYOR

FBI'ın elde ettiği yazışmalardan bir kısmının, Trump'ın damadı ve danışmanı olan Jared Kushner'in de bulunduğu 12 kampanya ekibi üyesine ait olduğu bildiriliyor.

Aralık ayının başında, Eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, Rusya'nın ABD Büyükelçisi ile olan ilişkisi hakkında FBI'a yalan söylediğini itiraf etmişti.

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, Flynn'in, Mueller ile işbirliği yaptığı ya da bu yönde müzakereler yürüttüğünü yazmıştı.