Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Macit <br>YUSUF

Hüseyin Macit
YUSUF

Rum-Yunan ikilisi Megali İdea ve Enosis'ten vazgeçmedi!

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, pandemiden 15 aydan beri kapalı olan sınır kapılarının yeniden açılması nedeniyle geçtiğimiz perşembe günü Rum lider Anastasiadis ile gerçekleştirdiği çevirim içi görüşmede, sınır geçişleriyle ilgili eşgüdümün sağlanmasından ve tüm geçiş kapılarının operasyonel hale getirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek iki taraf arasında iş birliğine yönelik bu ilk adımın bundan sonra geliştirilmesi muhtemel farklı iş birliği alanlarına bir emsal teşkil etmesini temenni etmişti. Faşist Eokacı/Enosisçi Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Tatar''ın bu iyi niyetli temennisini her zaman olduğu gibi kendi çirkin emelleri için kullanmaya kalkıştı. Güney Kıbrıs''ta yayınlanmakta olan Cyprus Mail gazetesi birkaç gün önceki başyazısında Anastasiadis''in kapıların yeniden açılması ile bir kez daha Güven Yaratıcı Önlemleri(GYÖ) maskaralığını gündeme getirmesini eleştirdi ve ağır suçlamalarda bulundu...

Cyprus Mail, Rum liderin önce Cenevre''de ardından da geçtiğimiz perşembe günü gerçekleştirilen telekonferans toplantısında önerdiği GYÖ paketinin yanlış ve eskimiş bir siyaset olduğuna dikkat çekerek yerden yere vurdu. Gazete "Anastasiadis''in GYÖ önerisi bir başka hileli taktik" adlı başyazısında, Anastasiaidis''in önerdiği ''Maraş''ın iadesine karşılık Ercan''ın direkt uçuşlara açılması ve Gazi Mağusa Limanı''nın BM yönetimine verilmesi'' önerisinin Türkiye ve Kıbrıs Türk Yönetimi tarafından asla kabul edilmeyeceğini, bunun ancak Maraş''ın iki devletli çözüm modelinin benimsenmesi halinde iadesiyle mümkün olabileceğini iddia etti. Anastasiadis''in bunun farkında olduğunu, ortada herhangi bir seçeneği olmadığını ancak GYÖ taktiğiyle devam etme kararlılığında olduğunu belirten gazete, Rum liderin sık sık yaptığı ''federal çözüm vurgusunu'' ise ''iki yüzlülük'' olarak niteledi.

Gazete Anastasiadis''in hataları nedeniyle Kıbrıs Rumlarının hiçbir şeyi güvence altına almadan bölünmenin kaçınılmaz olduğuna da vurgu yaptı ve Rumları uyardı.

GYÖ''lerin 90''lı yılların başında dönemin BM Genel Sekreteri Butros Gali tarafından ortaya atıldığını ancak o günden beri müzakere masasında bulunan hususların hayat bulamadığının belirtildiği başyazıda, tek önemli ve yararlı olan adımın Kıbrıslı Türklerin tek taraflı olarak 2003 yılında açtığı sınır kapıları olduğunun vurgulanması dikkat çekti.

Gazete KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş''ın iki taraf arasındaki buzları kırabilecek her şeye karşı çıkarken, Kıbrıs Rum partileri -dönemin Cumhurbaşkanı George Vassiliou dışında- dikkatleri sorunun özünden uzaklaştıracağı için önlemleri sert bir şekilde eleştirdiklerini de tarihi gerçekleri çarpıtarak aktardı..

Türklerin, Rum yönetiminin Ercan Havaalanı''na doğrudan uçuşlara izin vermesi karşılığında ellerinde tuttukları bir şeyi BM''ye devredeceklerine inanmak ne kadar gerçekçi? sorusunu soran gazete, Annan Planı''nın reddedilmesinin ardından, anlaşma/çözüm karşıtı Başkan Tassos Papadopoulos''un da benzer bir GYÖ önerdiğini hatırlattı. Cyprus Mail devamla, "o dönemde ortaya konan GYÖ''lerin Kıbrıs Rum tarafının Papadopulos''un istemediği bir anlaşmaya varmak zorunda kalmadan bir şeyleri geri alabilmesiydi. Anastasiadis''in düşüncesinin de aynı doğrultuda olduğundan şüpheleniyoruz. Ne de olsa, retçi selefinin katı, sağ kolu olan adamını Kıbrıs sorunu konusunda danışman olarak işe aldı" diyerek Rum tarafının yeni oyun ve hilelerini ifşa etti...

Gazete başyazısında son olarak, uygulanma şansı olmayan GYÖ''ler önerisinin, Anastasiadis''in başka bir hilesi olduğuna vurgu yaparken şu tespiti de yaptı: "O, bir şeyler yapıyormuş izlenimi yaratarak, aslında işlerin iki devletli çözüme doğru kaymasına izin verirken, Kıbrıslı Rum nüfusun çözüm isteyen bir bölümünü yatıştırmak istiyor. Federal bir çözüme sözde bağlı kalsa da, Anastasiadis''in özelde de bölünmeyi desteklediği bir sır değil, ancak bunu açıkça söylemeye cesareti yok, bu yüzden Maraş da kaybedilecektir."

Cyprus Mail gazetesi çok net bir şekilde Anastasiadis''in başta Maraş olmak üzere GYÖ maharetiyle KKTC topraklarını almayı hedeflediğini ve bunun için iki devletli çözümü bile kabul edebileceğini yazmaktadır. Anastasiadis''in gözünün Türk topraklarında olduğu doğrudur; ancak iki devletli çözümü kabulleneceği iddiası tamamen safsatadır. Hiçbir Rum liderin Enosis''i imkansız kılacak bir formülü kabule yanaşmayacağı unutulmamalıdır. Rumlar adanın tamamını Yunan yapma hedefinden kesinlikle sapmamıştır. Rum-unan ikilisi yakın dostları Biden''in, namı diğer Bidenopulos''un ABD Başkanı olduğu bir dönemde Türkleri masa başında tavize zorlamayı hesaplamaktadır. Yunanistan''ın önemli medya organlarından Greek City Times, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir haberde Yunanların Türklere karşı sınırlarını 6 defa genişlettiğini hatırlatarak Megali İdea ve Enosis''ten asla vazgeçmemeleri gerektiğini yazdı. Yunan halkının sonuna kadar kararlı ve sabırlı olduğu vurgulanan haberde Yunanların kalbinde Megali İdea olduğu, Yunanistan ve Güney Kıbrıs''ın Avrupa Birliği''ne üye olmakla Enosis''i gerçekleştirdiği ve Türklerin Kıbrıs''tan kovulması için uygun zamanda gereken saldırının yapılacağı da belirtildi..

Yazarın Diğer Yazıları