Rus basınındaki skandal Hatay haberine sert tepki

Rus basınındaki skandal Hatay haberine sert tepki
CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Rus Haber Ajansı Sputnik’in İngilizce sayfasında yayınlanan ‘Çalıntı Hatay’ haberine tepki gösterdi. Topal, “Bu Hatay halkına hakarettir” dedi.

Barış Yahya ÇİNÇİN / YENİÇAĞ

Sputnik’in İngilizce sayfasında yer alan bir haberde Misak-ı Milli sınırları içinde yer alan ve 1939 yılında vatan toprağına katılan Hatay için, ‘Çalıntı Bölge’ tabiri kullanıldı. “Çalıntı bölge: Fransa neden Türkiye’ye 80 yıl önce Suriye’nin köşesini verdi?” başlığı ile yer alan haberde 1923 yılında imzalanan Lozan anlaşması ile Türkiye’nin sınırlarının belirlendiği belirtilerek Hatay’ın ‘aniden’ Türkiye’nin sınırlarına katıldığı savunuldu. CHP Hatay Milletvekili, Serkan Topal, söz konusu haber ajansında yer alan ifadelerle ilgili konuştu. Topal, haberin Hatay halkına hakaret olduğunu söyledi.

“CİDDİYE ALMIYORUZ”

Hatay için, ‘Çalıntı şehir’ ifadelerini kullanan kalemlerin şizofrenik duygular içinde olduğunu belirten CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, “Bu bir yayın organı tarafından iddia edildi. Yani herhangi bir Rus yetkili tarafından veya resmi kaynaklar tarafından ortaya atılmadı. Böyle bir ifadeyi ortaya atanlar, seçilmiş insanlar değil. Örnek verecek olursak, mesela bunları yayınlayanlar Dışişleri Bakanlığı veya resmi bir kuruma ait değil. Resmi kaynaklardan gelen bir açıklama değil. Bu nedenle kayda değer bulmuyoruz. Bu üzerinde tartışılacak bir konu değil. Kalemlere saygımız var ama bütün kalemler doğruyu yazıyor, ya da bütün kalemler doğruyu söyleyebilir diyebilir miyiz? Kalemlerin sahibi şizofren olamaz mı?” dedi.

“HATAY HALKINA HAKARETTİR”

Hatay olarak, konuyu tartışmaya açmadıklarını belirten Topal, “Hatay halkı bu tarz söylentilere en iyi cevabı vermiştir. Bugün de olsa yine aynı cevabı verecektir. Hiç kimsenin bundan şüphesi olmasın. Bu tarz iddialar, söz konusu devletin resmi organları tarafından ortaya atılsaydı, cevabımız daha farklı olurdu. Öncelikle bunu söyleyenlerin aklı dengesinden şüphe ediyoruz. İddiaları ciddiye alırsak, değer vermiş oluruz. Bu tarz ifadeler kullananlar, bir kere o dönemde yaşamış Hataylılara hakaret etmektedir. Hatay halkı demokratik bir şekilde seçim yapmıştır ve Türkiye’yi seçmiştir. Bugün de aynı seçim olsa, Hatay halkının tercihi yine aynı olacaktır. Biz bunu tartışmaya bile açmıyoruz” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler