Rus füzesiyle İncirlik üssünü korumak mı?

Son iki gün içinde, Türkiye'nin Rusya'dan yüksek irtifa hava savunma sistemi olan S-400'leri satın alması ile ilgili vahim gelişmeler olduğu anlaşıldı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Washington'da ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada "Biz diyoruz ki 'Gelin oturalım, teknik bakımdan yapılması gereken neyse konuşalım.' Biz S-400'leri NATO sistemlerine entegre etmeyeceğiz. Muhtemelen Ankara ve İstanbul'un savunması olacak S-400'ün görevi. Diğer taraftan da F-35'lerin yeri ise Malatya. Burada yatırımları yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Arada ciddi bir mesafe var. Bunları tartışalım, konuşalım. S-400 gelmedi daha ama gelecek. Geldiği zaman ne yaparız? Bu Ankara olabilir, İstanbul olabilir veyahut da bir sanayi bölgesi olabilir. İncirlik üssünü koruyabilir. Füze ve uçak tehdidine karşı nereleri hassas, bu çalışılan bir konu." dedi.

Rus silah sistemiyle, NATO'nun üslendiği İncirlik üssü mü korunacak? Akar, Amerikalıları bu yaklaşımla kandırabilir mi? 

Akar'ın sözlerinden anlaşılan o ki, hâlâ S-400'lerin nereye konuşlandıracağına karar verilmedi! Durum gerçekten böyleyse vahim!

***

Türkiye'nin S-400'lere neden ihtiyacı var. Çünkü Ege'de Yunanistan, Patriot füzeleri ile üstünlüğü ele geçirdi. S-400'lerin radar menzili 600, vuruş menzili 400 kilometre. Patriot'un radar menzili de aynı ama vuruş menzili çok düşük. Yine Doğu Akdeniz'de ABD, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve İsrail işbirliği ile petrol ve doğal gaz aranıyor. Türkiye'nin buradan gelecek tehdide karşı uzun menzilli savunma sistemine sahip olması şart. Ege'de ve Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin hava sahasına tecavüz eden uçaklara kilitlendiğiniz zaman bir daha orada uçamazlar! Yani bölgede stratejik üstünlük sağlamış olursunuz.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400 hava ve füze savunma sistemleriyle ilgili olarak ABD'ye ortak bir komisyon kurma teklifi sunulduğunu ancak ABD'den henüz olumlu bir cevap gelmediğini söyledi. Çavuşoğlu, NATO'nun ise bu teklife sıcak baktığını belirtti.

ABD'nin teklifi reddettiğine dair bilgiler de var.

ABD Patriot vermediği için Rusya ile S-400 anlaşması yapacaksınız ama konuyu görüşmek için ABD ve NATO'ya "ortak komisyon kuralım" diyeceksiniz!

Çavuşoğlu, "Biz NATO üyesiysek NATO'nun endişelerini de dikkate almalıyız. Türkiye'nin dikkate almadığını söylemek doğru değil. Her zaman hassasız." diyerek neden böyle yaptıklarını da açıkladı.

İyi de bu iş çocuk oyuncağı mı? Ayrıca Türkiye kendi kararını verecek kadar bağımsız bir ülke değil mi? 

***

ABD merkezli haber sitesi Bloomberg'in "Türkiye'nin son kışkırtması cevapsız bırakılamaz" başlıklı başyazısında ise  "Meydan okuyarak Rus füze savunma sistemi satın alan Erdoğan fazla ileri gitti" ifadesi kullanıldı ve" F-35 teslimatının iptal edilmesi, Trump'ın ekonomik yaptırımlarının yürürlüğe konulması ve NATO'nun kısıtlamalar uygulamasıyla Türkiye'nin cezalandırılması çağrısında bulundu.

Sputnik News'e göre yazıda "Erdoğan bunlara da aldırmadan bildiği yolda devam ederse, ittifak, her türlü ortak askeri faaliyette Türkiye'nin rolünü azaltmaya hazırlıklı olmalı. Gerekirse ABD, Almanya örneğini takip etmeli ve İncirlik Hava Üssü'nden çekilmeli. Ürdün'ün Muvaffak Salti Hava Üssü bir dizi kullanılabilir alternatif arasında." denildi.

Hulusi Akar ise İncirlik üssünü Rus füzesiyle korumaktan bahsediyor!

Bütün bu zikzaklar, ABD ile S-400'leri görüşmek için komisyon kurma teklifleri ve Türkiye'nin S-400'leri, Azerbaycan ve Katar'a göndermesi gibi bir düşüncenin telaffuz edilmesi Türkiye'yi küçük düşürmektedir.

 

Yazarın Diğer Yazıları