Rus Savunma Bakanlığı'ndan flaş açıklama: Korona virüs aşısı hazır

Rus Savunma Bakanlığı'ndan flaş açıklama: Korona virüs aşısı hazır
Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Ruslan Tsalikov, Rus askeri uzmanlarla bilim insanlarının üzerinde çalıştığı ilk korona virüs aşısının hazır olduğunu söyledi.

Argumenty i Fakty gazetesine açıklamalarda bulunan Tsalikov, "Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi'nde görevli askeri uzmanlarla bilim insanları tarafından koronavirüs enfeksiyonuna karşı geliştirilen ilk aşı hazır" dedi.

"Ulusal Araştırma Merkezi'ndeki uzmanlarımız ve bilim insanlarımız tarafından yapılan testlerin sonuçlarıyla ilgili son değerlendirmeler yapıldı bile" diyen Tsalikov, "Aşının ardından istisnasız tüm gönüllüler (denekler), koronavirüse karşı bağışıklık geliştirdi ve normal hissetti. Bu durumda, yeni tip koronavirüs enfeksiyonuna karşı ilk yerli aşımız hazır" ifadelerini kullandı.

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da 30 Haziran'da, aşının resmi kaydının yapılması için gerekli tüm belgelerin Sağlık Bakanlığı'na gönderildiğini bildirdi. 

Bu sürecin ardından Rusya Sağlık Bakanlığı'nın Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi ile askeri araştırma enstitüsü uzmanları tarafından geliştirilen sıvı ve dondurularak kurutulmuş aşıların klinik testlerine izin verdiği kaydedildi.

Tass haber ajansı, sıvı aşının Burdenko Askeri Hastanesi'nde 43 gönüllü üzerinde test edileceğini ve yine dondurularak kurutulan aşının da Sechenov Tıp Üniversitesi'nde 43 gönüllü denek üzerinde test edileceğini aktardı.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan pazartesi günü yapılan açıklamada, Burdenko Askeri Hastanesi'nde gönüllülere yapılan koronavirüs aşısının klinik sürecinin başarıyla sonuçlandığı öne sürüldü. 

Bu arada testlerin yapıldığı Sechenov Tıp Üniversitesi, Rus elitlerin bu üniversite bünyesinde Covid-19 aşısı olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Üniversitenin Biyoteknoloji Enstitüsü Direktörü Vadim Tarasov, "Klinik testler ve klinik öncesi testler yaptık. Sağlık Bakanlığı birkaç güne kadar aşının tesciline karar verecek. Resmi süreç tamamlandıktan sonra herkes aşıya erişim sağlayabilir. Bunun dışındaki söylentiler sadece bir spekülasyon" dedi.