Rusların Azerbaycan Türkleri'ne kurduğu büyük tuzak! Aman siz de bu tuzağa düşmeyin: Duygulandıran Atatürk detayı

Rusların Azerbaycan Türkleri'ne kurduğu büyük tuzak! Aman siz de bu tuzağa düşmeyin: Duygulandıran Atatürk detayı
Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmalar, Azerbaycan Türkleri’ne yönelik kullanılan ‘Azeri’ kelimesi ile ilgili merakları da beraberinde getirdi. Azerbaycan Türkleri’ne bu şekilde hitap edilmesinin altında ise büyük bir oyunun yattığı kaydedildi.

Azerbaycan, uzun süreden bu yana devam eden Ermeni provokasyonlarına bugün sabah itibari ile karşılık vermeye başladı. Şu ana kadar Ermeni ordusundan çok sayıda kayıp haberi gelmeye devam ederken, Azerbaycan başta Ermeni işgalindeki 7 köy olmak üzere Murovdağ gibi kritik bölgeleri ele geçirmeyi başardı.

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmalar, uzun süreden beri üzerinde çeşitli tartışmalar bulunan konuyu da yeniden alevlendirdi.  

Buna göre, Azerbaycan Türkleri’ne bazı çevreler tarafından ‘Azeri’ diye hitap ediliyor. Ancak başta Azerbaycan Türkleri olmak üzere, Türkiye’de de birçok vatandaş, bu hitabın yanlış olduğunu dile getiriyor.

Son olarak, ünlü tarihçi İlber Ortaylı da katıldığı bir panelde konuya ilişkin açıklamada bulunmuş ve “Azerbaycan'lı başka, Azeri başka. Türkler arasında Azeri diye bir millet yoktur. Komünist şairler bile 'Türk kızları' diye yazar. Bunu Stalin hıyarı çıkardı. Stalin cahil bir Gürcü'dür, milliyetlerden anlamaz, felaket bir heriftir" ifadelerini kullanmıştı.

RUSLAR UYDURDU

Birçok tarihçiye göre ise ‘Azeri’ kelimesinin altında yatan anlam çok farklı. Bazı tarihçiler, Azeri kelimesinin Ruslar tarafından, Azerbaycan Türkleri’nin tarihini ve milli kimliklerini kırmak için bilerek tasarlandığını aktarıyor.

Rusların, Azerbaycan Türkleri’nin ‘Türk’ kimliklerini unutmasını sağlayarak,  Türkiye’yi örnek almalarını engellemek ve aralarından Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi bir lider çıkmasının önüne geçmek amacıyla ‘Azeri’ kelimesini uydurduğu vurgulandı.