Rusların büyük planı ortaya çıktı: Ayasofya’nın kilise versiyonunu Suriye’ye yapacaklar

Rusların büyük planı ortaya çıktı: Ayasofya’nın kilise versiyonunu Suriye’ye yapacaklar
Ayasofya'nın camiye çevrilmesinin ardından Lübnan basınından dikkat çeken bir iddia gündeme geldi. Suriye'de Ortodoks toplumunun yoğunlukta yaşadığı Hama'da Ayasofya’nın bir kopyasının, kilise olarak inşa edileceği belirtildi.

Türkiye'nin 24 Temmuz'da müzeden camiye çevirdiği Ayasofya'nın daha küçük bir kopyasının Suriye'de inşa edilmesi için bazı hazırlıkların olduğu öğrenildi.

Kilisenin, Rusya'nın yardımıyla Suriye'nin Hama kentinde inşa edileceği öğrenildi.

Lübnan merkezli el Modon'un haberine göre, bina inşa fikri kentteki Esad yönetimi yanlısı milis lideri Nabeul el Abdullah tarafından ortaya atıldı. 
Suriye Ortodoks Kilisesi yetkilileri bu yönde bazı duyumlar aldıklarını ancak asıl muhatabın Yunan Ortodoks Kilisesi olduğunu belirtti. Yunan Ortodoks Kilisesi yetkilileri ise bu yöndeki soruları yanıtsız bıraktı.

Lübnan basınına göre Ayasofya'nın replikasının inşası fikri önce Hama Rum Ortodoks Piskoposu Nicolos Baalbaki'den onay aldı ardından Suriye'de konuşlu Rus ordu yetkililerine sunuldu.

Kilisenin, kentte Ortodoks toplumunun yoğunlukta yaşadığı Sukaylebiye ilçesinde milis lideri el Abdullah tarafından bağışlanan bir arazi üzerine inşa edileceği söyleniyor.