Rusya: "ABD, IŞİD'le savaşır gibi yapıyor"

Rusya: "ABD, IŞİD'le savaşır gibi yapıyor"
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, "ABD, Irak ve Suriye'de IŞİD'le savaşır gibi yaptığı gözle görülür bir gerçek" açıklamasında bulundu.

Gazetecilere konuşan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Eylül ayında Rus Hava Kuvvetleri'nin desteğiyle Deyr ez Zor'u IŞİD'den kurtarmaya yönelik operasyonların başlamasından beri, ABD öncülüğündeki koalisyon Irak'ta IŞİD'e karşı gerçekleştirdiği bombardımanların sayısını keskin bir şekilde azalttı, saldırı yoğunluğu günde birkaç defaya kadar düştü. Suriye'dekinden 5 kat daha az saldırı gerçekleştirdiler" dedi.

Konaşenkov, koalisyonun 'IŞİD'le savaştaki başlıca önceliği' olarak nitelediği Rakka'nın geri kalan kısımlarını kurtarmaya yönelik operasyonun 1 aydır durmuş durumda olduğunu da ekledi.

HEDEF RUSYA MI?

Konaşenkov şöyle devam etti: "ABD öncülüğündeki koalisyonun özellikle de Irak’ta IŞİD’le savaşır gibi yapıp Suriye’de de 'nedense' IŞİD’e karşı sözde bir mücadele verdiğini herkes görüyor. ABD ordusu ve koalisyonun eylemleri için bir açıklama gerekiyor. Suriye ordusunun Fırat’ın doğusuna kadar olan bölgenin kurtarılmasına yönelik operasyonlarını olabildiğince karmaşıklaştırmaya yönelik bir öncelik değişimi mi söz konusu? Yoksa bu, IŞİD teröristlerini Irak’tan temizleyip Suriye’de Rus Hava Kuvvetleri’nin nokta atışlarının hedefi yapmaya yönelik sinsice bir plan mi?"

'IŞİD'İN SURİYE'DE PARA KAYNAĞI KALMADI'

Öte yandan Konaşenkov "Rus Hava Kuvvvetleri IŞİD'in Suriye'deki ekonomik yapılanmasını vurdu ve teröristlerin ülkede hidrokarbon üretimi ve yasadışı satışına yönelik tüm girişimlerini durdurdu. IŞİD'in Suriye'de silah ve mühimmat satın alması veya para karşılığında militan alması için finansal kaynağı kalmadı" dedi.

'HER GÜN 150 SALDIRI DÜZENLİYORUZ'

Bu arada Mayadin'de IŞİD'e ait büyük bir mevziye yönelik operasyonların da devam ettiğini belirten Konaşenkov, Fırat Nehri vadisi boyunca bulunan militanların direnişinin zayıflamadığını aktardı.

Konaşenkov, her gün örgütün Mayadin'e yeni militan sevk etme girişimleriyle karşılaştıklarını, sevk edilmeye çalışılanların çoğunun Irak'tan Suriye'ye gelen paralı askerler olduğunu ifade etti.

​Konaşenkov "Rus Hava Kuvvetleri, IŞİD'in bu grupları ve yanlarında getirdikleri mühimmat ve askeri araçlara karşı her gün 150 hava saldırısı düzenliyor" dedi.

​Konaşenkov, militanların Irak'tan Mayadin'e zırhlı araçlar ve yüksek kalibreli silahlar dolu kamyonlarla geldiğini belirterek "Irak'tan terörist sevkiyatı ABD ile koalisyonun teröristlere karşı operasyonlarının amaçları konusunda ciddi şüpheler doğuruyor" ifadelerini de kullandı.

​​'IŞİD'İN KONTROL ETTİĞİ BÖLGELER GENİŞLİYOR'

Konaşenkov, Suriye ordusunun son bir haftada Rusya'nın desteğiyle Deyr ez Zor'un kuzeybatısı ile güneydoğusunda kontrol ettiği alan genişlettiğini de ifade etti.

Irak'ın batısında IŞİD'in kontrolündeki yerlerin genişlemeye başladığını belirten Konaşenkov "Fırat Nehri'nin batı kıyısından örgütü güçlendirmek için gelen militanların Irak'ın batısında, Rus Hava Kuvvetleri'nin faaliyet göstermediği bölgede, IŞİD'in kontrolündeki bölgeler genişlemeye devam ediyor. Örgütün kontrolündeki bölgenin genişliği, Suriye'dekinden birkaç kat daha fazla" dedi.

İlgili Haberler