Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov açıkladı. Erdoğan'ın danışmanın sözleri için Ankara'dan açıklama istedik

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov açıkladı. Erdoğan'ın danışmanın sözleri için Ankara'dan açıklama istedik
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Erdoğan'ın danışmanlarından İhsan Şener'in Kazakistan'daki gösteriler hakkında kullandığı ifadeler sebebiyle Ankara'dan açıklama talep ettiklerini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, düzenlediği yıllık basın toplantısında, Erdoğan''ın danışmanı İhsan Şener''in Rus güçlerinin Kazakistan''a sevk edilmesiyle ilgili sözlerine tepki gösterdi.

Lavrov, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı İhsan Şener''in Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) barış güçlerinin Kazakistan''da kullanılmasına ilişkin sözleri hakkında Türkiye''den açıklama talep ettiklerini belirtti. 

"Ankara''da, Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın danışmanlarının biri, en hafif tabirle, anlaşılmayan bir açıklama yaparak Kazakistan''ın KGAÖ''yü davet etmesini kınadı. Türk meslektaşlarımızdan bunun ne anlamı geldiği konusunda açıklama talep ettik" diyen Lavrov, Türk ve Azeri resmi yetkililerden bu konuda ''sinirli bir tepki'' görmediklerinin altını çizdi.

İhsan Şener, Kazakistan''da yaşanan olaylarla ilgili olarak; "Gaz parasıdır, pazar ücretlerinin artırılması bahane edilerek bugün Kazakistan işgal ediliyor. 30 yıllık Sovyet boyunduruğundan kurtulmuş, kendi zenginliğine, kültürüne, değerlerine yönelmiş devleti yeniden o sığ, anlamsız cendereye almak istiyorlar. Hayat pahalılığı, petrol pahalılığı işin kılıfıdır" ifadelerini kullanmıştı.

TÜRKİYE-ERMENİSTAN GÖRÜŞMELERİ

Sputnik''te yer alan habere göre Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ilişkilerinin normalleşmesi sürecinin parçası olarak Türkiye ve Ermenistan özel temsilcilerinin bugün Moskova’da gerçekleştireceği görüşmeye ilişkin soru üzerine şunları söyledi: “Türkiye ve Ermenistan kendi özel temsilcilerini belirledi. Rusya, böyle bir anlaşmaya varılmasına yardımcı oldu ve bugün Moskova’da özel temsilcilerin ilk görüşmesinin gerçekleşiyor olmasından çok memnunuz. Bizim rolümüz, doğrudan diyaloğun kurulmasına yardımcı olmaktı. Umuyorum ki bu başarılı olacak.” 

UKRAYNA VE KIRMIZI ÇİZGİ VURGUSU

Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna’nın NATO üyesi olması olasılığına ilişkin bir soru üstüne, Rusya sınırında ittifak güçlerinin belirmesinin Moskova için kesinlikle kabul edilemez olduğunu belirtti.,

Lavrov şu ifadeleri kullandı: “Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü''nün hemen sınırlarımızın diğer tarafında belirmesini, özellikle de Ukrayna yönetiminin izlediği politika düşünülecek olursa, asla kabul etmeyeceğiz. Dahası bu, bizim için bir kırmızı çizgi, gerçek bir kırmızı çizgi.”

Lavrov şöyle devam etti: “Ukrayna NATO dışında kalsa dahi, Amerikalılar, İngilizler ve diğer Batı ülkeleri ile ikili anlaşmalar üstünden bu ülkeler Ukrayna’da askeri tesisler ve Azov Denizi’nde üsler kurabilir. Bu da bizim için kabul edilemez bir şey, zira komşu ülkelerimizin topraklarına Rusya için tehdit oluşturacak saldırı silahları konuşlandırılması da bizim için bir diğer kırmızı çizgi.”

Lavrov, Rusya’nın NATO’dan neden şimdi güvenlik garantileri istediği şeklindeki soru üzerine, buna, verilen sözlerin tutulmamasının yıllar içinde sebep olduğu birikimin yol açtığını söyledi: “1990’lı yıllardan sonraki dönemde NATO’nun genişlemeyeceğine dair, askeri altyapısının doğuya doğru ilerletilmeyeceğine dair, yeni ittifak üyelerinin topraklarına yüksek sayılarda askeri güçlerin yerleştirilmeyeceğine dair verilen sözlerin tutulmamasının sebep olduğu birikim buna sebep oldu.”

İlgili Haberler