Rusya durdurulamazsa... Sonrası?

Rusya durdurulamazsa... Sonrası?

Dünyada kurulu bütün imparatorluklar dağılmış, ya silinmiş ya da küçücük kalmıştır. Tarih bunları yazar. Osmanlı üç kıtaya uzanmıştı. 600 yıllık bir imparatorluk. Dört bir tarafından koparıp koparıp aldılar. Anadolu''yu ve Trakya''nın bir parçasını kurtarabildik. Kurtarmak için belirlediğimiz sınırlara bile ulaşamadık. İç sızımız Misak-ı Millî. Ne Batum elimizde, ne Nahçivan, ne Musul-Kerkük civarı... Sonradan ancak Hatay''ı sınırlarımıza dâhil edebildik.

Ruslar Moskova knezliğinden Avrupa''nın içlerine, Sibirya''nın uçlarına Orta Asya''nın derinliklerine uzandı. En çok zulmü Türklere... Ama dağılacaklar. Kanlı veya kansız. Zulüm nereye kadar, gözdağı nereye kadar?

Batı, asıl sert tavrını 2014''te, Kırım''ın ve Donbass''ın işgalinde göstermeliydi. Sonrasında Ukrayna''nın bütününün işgaline varacağını okumalıydı.

Ne demek Ukrayna NATO''ya girmesin, Batı''ya yanaşmasın! Bir devlet bağımsızsa, istediği ülkelerle istediği gibi temasa geçer ve istediği paktlara girer.

En yakınında biz varız. Rusya korkusuyla alelacele NATO''ya girdik. Önümüze bir engel çıkarmasınlar diye de Kore''ye asker gönderdik. Şehitler verdik, esirler verdik.

Putin Ukrayna''yı yıkarak, yakarak, öldürerek alacak. Batı dolaylı dolaysız savaşa girmediği müddetçe Rusya istediğini yapacak. Ama kendisi âbâd olur mu? Ukrayna zaferiyle bir müddet halkı oyalar. Ukrayna''nın zenginliği yok, petrolü yok, gazı yok... Biraz maden yatakları, kömür yatakları var. Rusya daha fazlasına sahip.

Ukrayna''yı da topraklarına katan Putin''in hedefe Türkiye''yi koymayacağını kimse söyleyemez.

Türkiye sıcak denizlerin kapısı. Boğazların sahibi. Ezelî hedef.

Eski defterler karıştırılacak, 1877-1878 savaşı, Birinci Dünya Savaşı hatırlanacak.

Ruslar 1877''de Kars''a girmişlerdi. 1878''de, Berlin Antlaşması''yla da bölgeyi sınırlarına katmışlardı. Ardahan, Oltu ve Kağızman''ı da içine alan Kars merkezli Karskaya Oblast idarî birimini kurmuşlar, 1918''de Bolşevik İhtilali''nin ardından bölgeden çekilmişlerdi.

Meseleyi 1853-1856 Kırım Savaşı''na kadar götürebilirler. Bu savaşta İngilizler ve Fransızlar, Osmanlı''nın yanında yer almışlardı. Gemilerini Boğazlar''dan geçirerek Kırım''a yürümüşlerdi.

Onun için Rus fanatiklerde iç sancı Batı''dır ve hâliyle biziz.

Stalin''in, İkinci Dünya Savaşı''nda Doğu Avrupa''yı işgal ettikten sonra gözünü Türkiye''ye dikmediğini kimse söyleyemez. Kars ve Ardahan''ı isteği hep yazılagelmiştir. Stalin''ın gazabından korkarak, Türk milliyetçileri 1944''te hapse atılmadı mı?!

Rusların derdi sadece sıcak denizlere inme değil; Rusya Federasyonu sahasında çok geniş bir alanda Türk topluluklar var. Yedi otonom cumhuriyet düşünün... Türk milliyetçiliği, Sovyetler dağıldıktan sonra ta Sibirya diplerine kadar yayılmıştır. Çuvaşlar gibi Hristiyan, Tuvalar gibi Şamanist unsurlarda bile Türklük yeşermiştir. Bu topraklardan insanlarla konferanslarda, yurt dışında sık karşılaştık. 

Yazarın Diğer Yazıları