Rusya, İran ve Türkiye anlaştı!

Rusya, İran ve Türkiye anlaştı!
Türkiye, İran ve Rusya Astana'da Suriye içinde çatışmazlık bölgeleri oluşturulması için mutabakata imza attı.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirilen Suriye konulu görüşmelerde Türkiye, Rusya ve İran arasında güvenli bölgenin oluşturulması konusunda anlaşmaya vardığı aktarıldı. Kazakistan Dışişleri Bakanı Abdrahmanov, garantör ülkelerin güvenli bölge konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu. Kazak Bakan, "Astana'da bir sonraki Suriye konulu toplantı Temmuz ortasında yapılacak. Garantör ülkeler Suriye'de güvenli bölge yaratılması konusunda bildiri imzaladılar." dedi.

Öte yandan, Reuters haber ajansı, Astana'ya katılan muhalefet temsilcilerinin anlaşmadan memnun olmadıklarını ve sinirli şekilde bağırarak salonu terk ettiklerini duyurdu. 

MUHALİFLER KARARLARINI DEĞİŞTİRDİLER

Suriye silahlı muhalefeti, hükümet güçlerinin muhaliflerin elindeki bölgeleri bombalamasına son vermesi talebiyle dünkü Astana görüşmelerine katılmamıştı. Ancak muhalifler kararlarını değiştirerek bu sabah Astana'daki toplantıya katılma kararı almışlardı.

SURİYE DESTEKLİYOR

Bu arada Suriye hükümeti, Rusya'nın dört çatışmasız bölge belirlenmesi önerisini desteklediğini açıkladı. Suriye devlet medyası, bu açıklamanın dışişleri bakanlığI tarafından yapıldığını duyurdu. Suriye Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, şöyle denildi: "Suriye Arap Cumhuriyeti, çatışmasız bölgeler kurulması yolundaki Rusya önerisini destekler ve 30 Aralık 2016 tarihli ve söz konusu bölgelerin  bombalanmamasını öngören çatışmaların durdurulması anlaşmasına bağlı kaldığını teyit eder." Ancak bakanlık, Suriye ordusunun tüm ülkede "terörist" olarak nitelediği gruplara karşı mücadelesini sürdüreceğini de belirtti. 

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye, Rusya ve İran arasında Suriye’nin İdlib vilayetinin tamamı, LazkiyeHalep ve Hama vilayetlerinin belli bölümleri, Humus vilayetinin belli bölümleri, Şam/Doğu Guta bölgesi ve Dera ve Kuneytra vilayetlerinin belli bölümlerini kapsayan çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasına ilişkin muhtıra imzalanmıştır." denildi.

Açıklamada, "Çatışan taraflar arasında (oluşturulacak çatışmasızlık bölgelerinde) hava unsurları dahil her türlü silah kullanımının durdurulmasını ve bölgelere acil ve kesintisiz insani yardım akışının sağlanmasını kayıt altına alan bu muhtırayı memnuniyetle karşılamaktayız." ifadeleri kullanıldı.

İlgili Haberler