Rusya, o uydusunu fırlatmayı erteledi

Rusya, o uydusunu fırlatmayı erteledi
Rusya, kutup bölgesindeki iklimsel değişiklikleri incelemek ve hava tahminleri yapmak için fırlatacağı ikinci uydu olan Arktika-M’in fırlatılmasını 2021’den 2023’e erteledi.

Rusya uzay ajansı Roscosmos, Mayıs 2019’da yaptığı açıklama ile ilk hava durumu ve kutup bölgesi izleme uydusu Arktika-M’in fırlatılmasının 2020’nin ikinci yarısına kaldığını açıklamıştı. O projenin bu yıl hayata geçmesi bekleniyordu. 

Roscosmos şimdi de aynı amaçla kullanacağı ikinci uydunun kalkışını erkelediğini duyurdu. Araçların 2021 yılında faal hale gelmesi bekleniyordu ancak yapılan açıklamaya göre bu, 2023 yılından önce gerçekleşmeyecek.

 

Rusya, önümüzdeki yıllarda 3 araç daha göndermeyi planlıyor. Bu araçların ilk açıklanan fırlatılma tarihleri 2023, 2024 ve 2025 idi. Ancak gecikme nedeniyle onların da etkilenip etkilenmeyeceği belli değil. 

 

Yüksek epliktik yörüngede dönecek olan uydu, bu sayede kutup bölgelerini net şekilde görüntüleyebilecek. Araçların fırlatılmasının ardından Rusya Hidrometeoroloji Merkezi sürekli olarak toplayacağı verilerle atmosferi ve kutup yüzeylerini inceleyecek. 

 

Bu sayede kısa süreli hava tahmin raporları daha isabetli hale getirilecek ve bilim insanları, küresel ısınmayı incelemek için yeni verilere ulaşacak.