Rusya: Orta Doğu’da yer yerinden oynar!

Rusya: Orta Doğu’da yer yerinden oynar!
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zaharova ABD’nin Esad’a yönelik bir askeri operasyon başlatmasının bölgede deprem etkisi yapacağını söyledi.

Halep’te Esad rejimi ve müttefiklerinin yoğun bombardımanı sürerken ABD ile Şam yönetiminin destekçisi Rusya arasındaki söz düellosu şiddetlendi. Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin Şam yönetimine askeri operasyon başlatması halinde bölgede büyük depremi tetikleyeceği uyarısında bulundu. Suriye’de 12Eylül’de başlayıp 18Eylül’de sona eren ateşkesin uzatılamaması özellikle Halep şehrinde çatışma ve bombardımanların şiddetini artırırken, ABD ile Rusya arasındaki karşılıklı atışmanın dozu da giderek yükseliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, önceki gün “Washington ve Moskova ilişkilerinin yaşam destek ünitesinde olduğunu” söylemişti. Sözcü ayrıca, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, ABD’nin Esad’ı yerinden etmek için El Nusra’yı korumaya çalıştığı suçlamasını “saçma” olarak nitelendirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova ise, “ABD yönetimi Suriye’de yöntem değiştirerek doğrudan Şam yönetimini ve Esad’ı vurmaya kalkışırsa bölgede büyük depremi tetiklemiş olur. Amerikan yönetimi Esad’ı ortadan kaldırarak Suriye’de yerini ılımlı muhalefetin alacağını düşünüyorsa, derin yanılgı içinde olduğunu söyleyebilirim. ABD’nin müdahalesi sonucu Esad giderse çeşit çeşit terörist grup Suriye’yi bölüşmeye başlar. Sonuç itibarıyla sadece Suriye değil, tüm bölge bu hareketlilikten nasibini alır” dedi.

Yine hedef, hastane

Bu arada, Suriye’de özellikle Halep kentine yönelik saldırılar devam ediyor. Muhaliflerin denetimindeki Doğu Halep’in en büyük hastanesi, dört gün içinde ikinci kez vuruldu. Suriye-Amerikan Tıp Derneği, hastanenin varil bombalarıyla vurulduğunu duyurdu. Aynı hastane çarşamba günü de bombalanmıştı. Bu arada, Rusya’nın desteğindeki Suriye ordusunun, Halep’in tarihi kesimini de bombaladığı belirtiliyor. Kentin bazı mahallelerinde Suriye askerleriyle muhalifler arasında çatışmalar yaşandığı haber veriliyor. Suriye ve Rusya, 19Eylül’de ateşkesin çökmesinin ardından Doğu Halep’e saldırılarına yeniden başlamıştı.