Rusya ve ABD Suriye'de üs yarışına girdi

Rusya ve ABD Suriye'de üs yarışına girdi
Rusya ve ABD’nin Suriye’de varlıklarını geliştirmeye çalışırken bir 'askeri üs yarışına' girdikleri öne sürülüyor.

Virginia merkezli savunma medya grubu Defense News, sitesinde yer verdiği haberinde, Rusya ve ABD, Suriye’de varlıklarını geliştirmeye ve asimetrik tehditlere karşı koymaya çalışırken aralarında bir askeri üs yarışı yaşanıyor” diye yazıyor.

Defense News haberine şöyle devam ediyor:

“Bir askeri kaynağa göre, ABD’nin bazı kilit yerlerde askeri bir varlığı var ancak yoğun bir ABD’li varlığın olduğu iki yer askeri üslere dönüştürülüyor. Bu yerlerden ilki ABD özel kuvvetlerinin Kürt gruplarını eğittiği Suriye’nin kuzeyindeki Rakka’ya yakın El Tabka’da bulunuyor. Diğeri ise, ABD güçlerinin Suriye ve Rus silahlı kuvvetlerinin geçmesini önledikleri El Tanf’da inşa edilmiş durumda.”

Bunun ardından El Tabka’nın isyanlar öncesi Suriye ordusuna ait bir hava üssü olduğunu anımsatan Defense News, “ABD’nin  aynı zamanda Suriyeli isyancı grupların eğitildiği El Tanf’da özel kuvvetler bulundurduğunu” belirttiği haberinde, ABD ordusunun Deyr ez Zor ve El Tanf’taki varlığının İran ile Akdeniz’ arasında bir bağlantı kurma çabalarını engellediği de kaydediliyor.

Defense News, Rusya’nın ise Suriye’de Hmeymim hava üssü ve Tartus deniz üssü olmak üzere Suriye’de kalıcı iki üssünün olduğuna dikkat çektiği geniş haberinde, bir generalin “Suriye stratejik bir konumda bulunuyor. Ortadoğu ve Körfez’e giriş kapısıdır ve bu nedenle ki nüfuz paylaşımı için askeri üslerinin inşasını da içeren böyle bir rekabete tanık oluyoruz” değerlendirmesine de yer verdi.

İlgili Haberler