Rusya, yaptırımları bu hafta kaldırabilir

Rusya, yaptırımları bu hafta kaldırabilir
Moskova yönetimi; Türkiye'ye uygulanan yaptırımların iptali için gerekli belgeleri neredeyse hazırladı. Bu hafta içinde çalışmaların tamamlanması bekleniyor. Domates yasağı da kısmen kalkabilir.

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Türkiye'ye uygulanan yaptırımların iptali için gereken bir dizi belgenin bu hafta içerisinde hazırlanacağını söyledi. Dvorkoviç ile Rus domates üreticilerinin Moskova'da buluşması, bazı gazetelerde Türk domatesine Rusya kapısının açılacağı şeklinde yankı buldu. 

Sputnik'in haberine göre Dvorkoviç, "Bütün anlaşmaların bu hafta içerisinde kayda geçirileceğini düşünüyorum. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la varılan anlaşmalar şu anda kağıt üzerine geçiriliyor. İşlerin neredeyse yüzde 99'u tamamlandı. Bazı biçim ayrıntıları üzerinde çalışılıyor" ifadelerini kullandı.

Dvorkoviç; ayrıca, hükümetin söz konusu belgelerin taslaklarını büyük ölçüde hazırladığını belirtip, "Protokol imzalanır imzalanmaz kısıtlamaların iptali başlayacak" diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Erdoğan, 10 Mayıs'ta Soçi'de biraraya gelmiş ve görüşmede, Türkiye'ye hizmet, ürün, tekstil ve inşaat sektörlerinde uygulanan yaptırımların neredeyse hepsinin iptali konusunda anlaşmaya varmıştı.

Türkiye'den domates alımına ve Türk vatandaşlarına vize uygulanmasına yönelik kısıtlamalarınsa devam ettirileceği açıklanmıştı.

turkrus.com sitesinin haberine göre ise, Türk domatesine yasağın ''kısmen kaldırılması''  konusunda da, bu ay sonuna kadar Rusya'da karar alınabileceği bildirildi. 
Dvorkoviç; bu çerçevede önceki gün Moskova'da büyük yerli domates üreticileri ile bir araya geldi. İzvestiya gazetesi bu toplantıyı "Türk domatesine Rusya'da kapı açılıyor" başlığı ile duyurdu. Zirvede "Türk domatesine yasağın hangi şartlarda nasıl kaldırılacağının" ele alındığı belirtildi. Dvorkoviç'in Türkiye ile yaptırım konusunu çözüne bağlamak için Moskova'da hazırlıklarta bulunduğu ve yakında Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev'e bir rapor sunacağı bildiriliyor.

Putin, Pazartesi İstanbul'da bekleniyor

Moskova'da yayınlanan İzvestiya gazetesi, Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleştirilmesi çerçevesinde düzenlenen toplantıda, Türk menşeli domatese uygulanan genel yasağın hangi şartlarda nasıl hafifletilebileceği konusunun ele alındığını duyurdu. Rus tarafında masada olan tercihinden birinin, Türk domatesine sadece yerli üretimin talebi karşılayamadığı kış döneminde izin vermek olduğu belirtiliyor. Bazı kaynaklar, Dvorkoviç'in uçak krizi sonrası konan vize hariç bütün kısıtlamaların kaldırılması konusunda çalışmaları yürüttüğünü vurguladılar. 22 Mayıs'ta İstanbul'da toplanacak olan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Zirvesi'nin bu açıdan önemine işaret eden kaynaklar, ''Erdoğan, Soçi zirvesinde Putin'i İstanbul'daki zirveye davet etti. Putin gelirse,  yaptırımların kaldırıldığı müjdesiyle gelmesi çok büyük ihtimal. Ancak Putin'in İstanbul'a gelmesi kesin değil'' dedi. 

İlgili Haberler